Consiliul Județean Cluj se va extinde și va avea statut de clădire verde
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 mai 2019, 15:12
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 20 mai 2019, 15:12
Consiliul Județean Cluj vrea să dubleze suprafața imobilului în care funcționează, iar nouă construcție va deveni primul sediu al unei instituții publice din țară care va avea statutul de clădire verde.
Extinderea actualului sediu a fost necesară din cauză că spațiile în care lucrau funcționarii publici au devenit insuficiente, iar cetățenii care veneau cu probleme la Consiliul Județean erau primiți în condiții improprii.
Vicepreședintele instituției, Marius Mânzat, crede că în doi ani ar putea fi terminată această investiție, estimată la 5 milioane de euro.
Dacă în lumea asta se construiește altfel decât se făcea până acum, de ce n-am face-o și noi? De-aici a apărut ideea de a face o construcție verde, o construcție independentă energetic, construcție care nu prea există în România în acest moment. Acum, suprafața desfășurată a clădirii în care funcționează Consiliul Județean Cluj este de aproximativ 3000 de metri pătrați. Soluția propusă va aduce un plus de 4000 de metri pătrați și noi sperăm că în doi ani să putem să inaugurăm această clădire. (Marius Mânzat)
Firma care va realiza proiectul de extindere a Consiliului Județean Cluj a fost selectată în urma unui concurs de soluții, la care au participat 22 de case de arhitectură.
Ideea câștigătoare prevede că actuala clădire va fi extinsă de jur împrejur și, deasupra, va fi construit un etaj suplimentar, destinat organizării de evenimente publice.
Iulia Stanciu este coordonatorul echipei de arhitecți care a venit cu această soluție. Ea spune că inclusiv zona din fața clădirii, care cuprinde și Piața Mărăști, va trebui să își schimbe, în timp, înfățișarea și funcțiunile:
Ne-am dorit să nu lezăm foarte mult locul și, foarte important, ne-am dorit să facem orașul să intre în interior. Această construcție va aduce o schimbare de paradicmă în ceea ce privește legăturile administrației cu orașul și cu publicul. Va fi transparență, deschisă și comunicantă. Așa cum e gândit proiectul, clădirea va fi ușor de modificat în timp, din punct de vedere funcțional. Dacă apar modificări ale organigramei, va fi ușor de modificat. Altminteri, cu două corpuri, lucrurile nu mai stau la fel de ușor. (Iulia Stanciu)
După finalizarea lucrărilor, Consiliului Județean Cluj își va reduce la maxim cheltuielile legate de încălzirea, iluminarea și aerisirea sediului în care funcționează.
Arhitectul șef al județului, Claudiu Salanța, arată că noul imobil nu va fi dotat cu panouri fotovoltaice, ci consumul de energie va fi redus datorită materialelor și tehnologiei care vor fi folosite la extinderea sediului:
Ca și concept de clădire verde pe care vrem să mergem, am urmărit diminuarea consumului de energie. Am optat pentru o certificare BREEAM (Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method), noi am mizat să obținem undeva la cinci stele din șase posibile. Asta înseamnă un consum foarte redus de energie – tot ce înseamnă parte de climatizare, partea de însorire, parte de iluminat. Mergem și pe recuperarea și folosirea apei de ploaie. Ca și perioadă de realizare a proiectului, cu obținerea avizelor necesare, estimăm undeva la șase, șapte, opt luni și cred că anul viitor vom putea chiar demara execuția. (Claudiu Salanța)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.