E.A.RT.H – Conştientizare ecologică. Reciclarea deşeurilor nedegradabile în opere de artă
Articol editat de cristina.rusu, 22 mai 2019, 12:36
Asociația “Urban Mirror” din Cluj-Napoca prezintă o serie de lucrări de artă realizate din deşeuri nedegradabile, acestea pot fi admirate în cadrul evenimentului organizat în 24 mai, ora 18:30, la Hillhouse, strada Televiziunii 534, Feleacu.
În cadrul evenimentului dedicat conștientizării ecologice și promovării conceptului “Recycling Art”, va avea loc o expoziţie reprezentând o colecţie de obiecte de artă realizate din deșeuri nedegradabile de către membrii asociației “Urban Mirror”.
Folosirea acestor noi materiale, altele decât cele tradiționale, este identificată astăzi drept o mișcare proprie: Reciclarea artei.
Spre deosebire de predecesorii lor, artiștii care folosesc acest concept nu caută să folosească obiectele recuperate pentru funcția lor principală. Obiectivul este acela de a demonstra că deșeurile nedegradabile pot intra într-un amplu proces creativ ca material și pot fi transformate în artă.
În acest mod încercăm să atragem atenţia asupra importanței ocrotirii mediul înconjurător și contribuim la reducerea nivelului de poluare atât a naturii cât și a calității vieții omeneşti.
Printre exponatele prezente se va găsi instalația “Recycled Wings” care este realizată din sârmă și zeci de mii de bucăți de plastic reciclate de la clinicile de cardiologie din Cluj-Napoca.
Instalația oferă o nouă întrebuințare plasticului folosit la acoperirea ventuzelor electrocardiogramelor, care altfel ar fi ajuns în natură, unde poate rezista sute de ani și distruge încet mediul înconjurător.
Printre obiectele de artǎ expuse vor fi și piese vestimentare concepute prin technica patchwork care susține conceptul “sustainable fashion”.
Prezenți la eveniment vor fi , prof univ dr Aurel Maxim, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca și Mihnea George Ciprian, lector universitar în cadrul Universității de Artă și Design Cluj-Napoca.
Evenimentul are și scop caritabil. Toate fondurile obținute din vânzarea lucrărilor vor fi donate către Casa de Copii “Căsuța Bucuriei”. Este vorba de un centru de palsament cu nouă copilași care momentan stau în chirie. Noi ne dorim să ajutăm acești copilași să aibă căsuța lor.
Urban Mirror oferă alternative de reutilizare a materialelor și văd reciclarea ca o nouă oportunitate de folosire a materialelor dispensabile omului în vederea realizării de noi obiecte atractive.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.