„Formăm campioni” la Cluj, în sală cu o medaliată europeană la gimnastică
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 22 mai 2019, 14:08 / actualizat: 27 mai 2019, 9:42
Așa au reacționat elevii clasei a II-a de la Școala Generală Ion Creangă din Cluj-Napoca, la vizita campioanei europene de gimnastică Raluca Haidu. Ea le-a făcut o demonstrație de măiestrie copiilor, în încercarea de a-i face să iubească mișcarea, dar și sportul de performanță, pentru care, însă, trebuie să facă și “mici” sacrificii.
Am început gimnastică la cinci ani, iar cel mai bun și cel mai mare rezultat al meu l-am obținut la Campionatul European de Gimnastică de la Bruxelles, din 2012, medalia de aur, campioană europeană cu echipa. A fost foarte greu, dar frumos! Aș repeta oricând experiența. Eu, sincer, aș îndruma copiii spre sportul de performanță, pentru că aduce foarte multe beneficii. Dar e nevoie și de multă muncă. La mine, performanța a început cu șase ore de antrenament pe zi: trei ore dimineața și trei după-amiaza. Cel mai important este să facă mișcare. Acuma, că e de performanță sau nu, cred că nu mai contează. (campioana europeană la gimnastică – Raluca Haidu)
Demonstrația Ralucăi Haidu, pe lângă faptul că i-a impresionat pe cei mici, a ajutat și profesorii de sport care, de multe ori, încearcă degeaba să-i convingă pe elevi cât de importantă este mișcarea. Profesorul Alexandru Jac crede că cel mai mare adversar al sportului de masă în rândul copiilor este dependența de noua tehnologie.
Interacțiunea cu foști campioni este foarte importantă și probabil că o să-i influențeze pe unii dintre ei, în sens bun. În era asta au alte tentații, nu prea sunt dispuși să se sacrifice pentru a face un sport de performanță. Suntem în era tabletelor, a telefoanelor inteligente, a internetului și, dacă măcar unul dintre copii, după o întâlnire de genul asta, o să fie îndrumat spre un sport, cred că este o reușită. (Alexandru Jac)
O întâlnire cu un campion poate fi o motivație pentru cei mici să facă și ei un sport. Iar copiii chiar au pe cine să copieze când asemenea exemple găsesc inclusiv în familie:
- Eu sunt Alexa, am 9 ani și fac handbal de multă vreme. Aș vrea să ajung ca mama mea, care e handbalistă! Mama mea este Mihaela Ani-Senocico de la U Cluj. Când cresc, aș vrea să fiu mai bună decât ea! (Alexa Ani-Senocico)
Ideea organizării unor astfel de întâlniri între sportivi și copiii din școlile clujene aparține Universității Babeș-Bolyai. Reprezentantul instituției, Laura Irimieș, arată că acesta este doar unul dintre modurile prin care Universitatea se implică în viața comunității.
Proiectul “Formăm campioni” e o continuare a eforturilor UBB de implicare în comunitate. Încercăm să creștem generații sănătoase, încercăm să oferim modele, iar UBB are asemenea modele de oferit. Această campanie e una dedicată copiilor din școlile clujene, pe care încercăm să-i învățăm cât e de importantă mișcarea sportivă, că viața de campion nu constă doar în medalii, ci și în muncă, dar o muncă pe care merită să o faci la nivel intensiv. (purtătorul de cuvânt al UBB – Laura Irimieș)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.