Mai eficient decât usturoiul şi la fel de gustos! Despre beneficiile mărarului
Articol editat de cristina.rusu, 23 mai 2019, 12:00
Cu toţii îl cunoaştem în rol de condiment, dar nu ne-am gândi că are nenumărate beneficii şi pentru sănătate! Este esenţial în reţetele de castraveţi muraţi, dar efectele sale pozitive rivalizează cu cele ale usturoiului. Este vorba, bineînţeles, despre mărar, o plantă care ar merita mult mai multă atenţie.
Mărarul are un conţinut ridicat de antioxidanţi, ceea ce îl face ideal în lupta cu radicalii liberi din organism. Conţine cantităţi mari de vitamina C, dar regăsim în această plantă şi vitamina B, fier, calciu, magneziu şi zinc.
Mărarul are un uşor efect antibacterian, poate să împiedice răspândirea unor tipuri de bacterii în organism. Putem valorifica acest efect preparând un ceai de mărar când ne confruntăm cu inflamaţii dentare sau ale gâtului, dar poate fi de ajutor şi în cazul infecţiilor urinare.
Putem ronţăi seminţe de mărar pentru a scăpa de respiraţia urât mirositoare. Datorită efectului antibacterian, mărarul va avea grijă să distrugă o parte din bacteriile de pe limbă care creează aceste probleme.
Tulpina de mărar conţine o substanţă care contribuie la dilatarea vaselor de sânge. Acest lucru va avea ca efect scăderea tensiunii şi îmbunătăţirea circulaţiei sângelui.
Consumul regulat de mărar ajută la curăţarea nisipului care îgreunează rinichii. În plus, îmbunătăţeşte metabolismul şi scade nivelul zahărului din sânge.
Andrea Nagy
Foto: Yulya Harbachova/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.