Radio Cluj…la modă: Sezonul rochiilor de gală (III)
Articol editat de Andrei Cretoiu, 23 mai 2019, 06:00 / actualizat: 23 mai 2019, 8:16
Sper să nu vă plictisesc prea tare cu informațiile legate de vestimentația de ocazie sau de gală, dar aici întîlnim cele mai proaste opțiuni posibile. Continui azi cu explicațiile legate de materiale.
Rămăsesem la materialele cu suprafața lucioasă care sînt potrivite pentru seară și pentru conformațiile armonioase. Dacă tot este să vorbim de conformații vom aduce în discuție și cîteva dintre tipurile mai des întîlnite.
Cea mai uzuală este conformația așa –zis pară cu șoldurile și coapsele proeminente, de multe ori cu membrele inferioare mai scurte.
Proporția ideală ne arată că partea de sus a corpului delimitată de linia centurii pelviene trebuie să fie egală cu partea de jos. În cazul în care acest lucru nu se întîmplă trebuie corectată vizual partea inferioară, deci – cu toate riscurile, femeia va trebui să se cocoațe pe tocuri ca să lungească picioarele.
Nu se vor purta linii care să sublinieze o talie joasă, ci dimpotrivă, se va opta pentru o talie înaltă a piesei vestimentare. Dacă șoldurile sînt foarte proeminente iar diferența între talie și șold este mare, trebuie subliniată subțirimea taliei și mascate șoldurile.
Aici se poate folosi ca tip de material taftaua, sau un satin plin pentru seară, de bună calitate, cu fibre preponderent naturale care ajută țesătura să nu tragă la cusături. Un croi en cloche sau în linie A ajută la ascunderea părților proeminente, iar focusul va fi pe talie. La fel de bine se poate crea o fustă cu straturi din materiale fluide, suprapuse gradual.
În cazul inversării proporțiilor și volumelor, bust și abdomen pe o talie scurtă, cu picioare lungi și subțiri se va alege o ținută dreaptă dintr-un material cu cădere, foarte ușor ajustată pe linia taliei. În interiorul piesei se poate opera cu detalii și grafisme pe linii oblice descendente care minimalizează volumele nedorite.
Una dintre greșelile frecvent întîlnite în cazul persoanelor supra-ponderale este excesul de volum folosit pentru mascarea conformației. Dimpotrivă, cu cît persoana este mai corpolentă trebuie ales un croi ne-problematic, drept, cel mult, din materiale cu cădere, crep-georgette de mătase, sau chiar și poliacril, triplu voal, sau mătase grea. Nu se vor folosi detalii precum volane, fronseuri, care adaugă volumetrie. Pot fi create suprafețe prețioase la extremități, decolteu sau manșete unde nu deranjează defel vizual.
Vestimentația trebuie să țină seama și de înălțimea purtătoarei. O persoană înaltă și subțire poate purta rochii lungi cu volumetrii. O persoană medie sau scundă poate purta rochie lungă pe corp, dacă conformația permite și ajută silueta purtînd tocuri. Volumele, este bine, să fie gîndite în zonele în care nu adaugă surplusuri nedorite și unde nu operează scurtări vizuale ale corpului. Liniile oblice, asimetriile ajută la elansarea vizuală a corpului.
Persoanele foarte slabe pot adăuga linii orizontale- tăieturi în talie, la genunchi sau sub bust, lucru care contribuie la fragmentarea siluetei și diminuarea efectului de lungire excesivă.
Pînă săptămîna viitoare cînd vom vorbi despre atitudine și vîrstă corelate cu vestimentația vă las cu bine și vă doresc zile însorite.
Fotocopiere Alta Moda Collezioni nr.86/2004
Călina Langa, fashion designer
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.