Mâncaţi mai sănătos, faceţi exerciţii şi reduceţi fumatul – recomandări pentru reducerea riscului de demenţă senilă
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 mai 2019, 12:00 / actualizat: 24 mai 2019, 15:21
Studiile realizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii au dus la concluzia că demenţa senilă afectează 50 de milioane de oameni din toată lumea, tratarea acestei maladii costă 818 miliarde de dolari anual şi este posibil ca numărul cazurilor diagnosticate să se tripleze până în 2050. În încercarea de a găsi metode de combatere a demenţei senile şi declinului cognitiv general, OMS a stabilit nişte recomandări care au legătură cu sănătatea şi starea de bine la modul general.
Pe baza unei ample revizuiri a dovezilor, OMS a constatat că vârsta este factorul cel mai puternic de risc, dar că demenţa nu constituie o consecinţă inevitabilă a îmbătrânirii. Factori care ţin de stilul de viaţă, precum inactivitatea fizică, fumatul, dieta nesănătoasă şi consumul excesiv de alcool conduc la o creştere semnificativă a riscului de a contracta boala. La instalarea declinului cognitiv şi demenţei senile contribuie şi stări medicale precum diabetul, presiunea mare a sângelui, colesterolul ridicat, obezitatea şi depresia. De asemenea, reanalizarea studiilor precedente a identificat izolarea socială, inactivitatea cognitivă şi pierderea auzului drept factori favorizanţi.
În privinţa dietei, autorii raportului recomandă dieta mediteraneeană, dar atenţionează că nu există o corelaţie dovedită între suplimentele alimentare comune şi reducerea riscului de demenţă şi este posibil ca în cazul suplimentelor de proteine să apară efecte secundare negative.
Foto: arhivă Radio Cluj
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.