Litchi: un fruct mic, dar perfect pentru slăbit!
Articol editat de cristina.rusu, 25 mai 2019, 12:00 / actualizat: 25 mai 2019, 15:33
Articol editat de cristina.rusu, 25 mai 2019, 12:00 / actualizat: 25 mai 2019, 15:33
Ne plac căpşunele şi cireşele, clar că acestea sunt vedetele sezonului. Cu toate acestea, uneori e tentant să aruncăm o privire şi asupra fructelor tropicale, chiar dacă ştim că sunt tratate şi aduse de la mii de km distanţă.
Bineînţeles, mai există o soluţie: ne urcăm într-un avion, ajungem în ţările calde şi le culegem proaspete, din copac. Dar să recunoaştem: să le luăm de pe raft e mult mai simplu!
Să rămânem aşadar la această variantă şi, dacă vedem litchi în supermarket, să cumpărăm neapărat. Şi nu doar pentru că aceste fructe sunt pline de vitamine, dar s-ar putea să ne ajute şi în dieta de la începutul verii.
Litchi este un fruct care provine din sud-estul Asiei. Este rotund, cu o coajă zgrunţuroasă, sub care însă se ascunde un miez de culoare albă, dulce şi aromat. Este un fruct foarte sănătos: abundă în Vitamina C, dar în cantităţi mai mici conţine şi vitamina B. În plus, conţine şi calciu, fosfor, zinc şi fier, în mai multe ţări se recomandă şi pentru efectele sale pozitive asupra sănătăţii.
Cum să alegem fructele potrivite?
E recomandat să le presăm un pic cu un deget. Dacă fructele sunt moi, atunci probabil că nu mai sunt bune. Mirosul trebuie să fie uşor floral şi coaja rozalie, să nu uităm să verificăm acest lucru. Odată cumpărate, fructele se ţin la frigider şi se consumă în maxim o săptămână.
Cum se curăţă?
Litchi are o coajă subţire, care poate fi îndepărtată şi cu degetele. Dacă nu ne descurcăm, putem folosi un cuţit. Înainte de a-l mânca, îl tăiem în două şi scoatem sâmburele.
Cum se consumă?
Fructele se consumă proaspete, dar în unele părţi ale lumii se mănâncă şi sub formă de compot, ori confiate. Îl putem folosi pentru a da o aromă deosebită îngheţatei, siropurilor, toppingurilor, salatelor de fructe sau prăjiturilor.
Efectele asupra sănătăţii
Datorită conţinutului ridicat de vitamine şi minerale, are o serie de efecte benefice asupra sănătăţii. Conţine mai multă vitamina C decât lămâia, dar şi potasiu şi mai multe fibre decât un măr. Pentru că are un conţinut caloric scăzut, este ideal pentru cei care sunt atenţi la siluetă acum, la începutul verii.
Delicatese cu litchi
Ingrediente:
2 ceşti de fulgi de cocos;
2 albuşuri de ou;
1/3 ceaşcă de făină;
1/3 ceaşcă de zahăr;
300 g smântână;
1 linguriţă zahăr vanilat;
1 linguriţă zahăr pudră;
450 g miez de litchi;
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 190 de grade.
Amestecăm într-un vas făina, cocosul, albuşurile de ou şi zahărul.
Luăm o lingură din amestec şi îl aşezăm într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Îl presăm până devine plat, luând forma unui disc cu un diametru de aproximativ 12 cm.
Repetăm procesul până se umple tava, apoi punem la cuptor pentru 15-18 minute.
Servim alături de litchi, smântână şi zahăr pudră.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.