Fructele care conțin cele mai multe vitamine, minerale și fibre
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 27 mai 2019, 12:00
Oamenii de ştiinţă americani au studiat fructele cu cei mai mulţi nutrienţi şi au identificat cele mai semnificative cantităţi de vitamine, minerale, fibre şi proteine.
Pe primele locuri s-au clasat lămâile, căpşunile, portocalele, lime-ul, grepfruitul roz şi roşu. Aceste fructe sunt urmate în top de mure şi de grapefruitul alb. Rezultatele nu înseamnă că afinele sau zmeura sunt de neglijat. Este important ca fructele să aibă toate culorile curcubeului, oferind cea mai largă varietate de substanţe nutritive şi fitochimicale.
Un criteriu important în alegere este maturitatea fructelor – atunci când sunt verzi, acestea conţin mai puţini compuşi nutritivi. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea William Paterson au subliniat că fructele şi legumele conţin vitamina B, inclusiv tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, B6, B12, vitaminele A, C, D, E şi K, precum şi potasiu, calciu, zinc – un total de 17 compuşi care sunt foarte importanţi pentru sănătate.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.