Incluziv: A zecea oară, film accesibilizat la TIFF!
Articol editat de cristina.rusu, 28 mai 2019, 11:30
Mai sunt doar câteva zile până la deschiderea Festivalului Internaţional de Film Transilvania! Evenimentul a ajuns la a 18-a ediţie, dar anul acesta mai e un lucru de aniversat, şi anume al X-lea film accesibilizat difuzat în cadrul TIFF.
Pelicula aleasă pentru această ediţie este Moromeţii II, în regia lui Stere Gulea. În lumea lui Ilie Moromete, pământul pe care îl munceşte omul era cel mai important lucru.
Lumea s-a schimbat însă, războiul şi noul regim au deturnat priorităţile oamenilor. Ilie Moromete nu întâmpină uşor schimbarea, agăţându-se cu obstinaţie de principii şi valori vechi, în timp ce fiul său cel mai mic, Niculaie, îmbrăţişează cu bucurie noua ordine.
Fundaţia Cartea Călătoare este cea care se ocupă de accesibilizarea filmelor pentru nevăzători.
Mircea Bucur, preşedintele fundaţiei:
Noi avem o tradiţie în legătură cu Festivalul de Film Transilvania: din 2009, în fiecare an am avut o proiecţie accesibilizată. Organizatorii ne-au susţinut, oferindu-ne prilejul acesta, ca unul din filmele cele mai importante româneşti (de succes sau recent lansate) să fie sub formă accesibilizată pentru nevăzători. Actualmente, fundaţia Cartea Călătoare a ajuns la vreo 40 de filme accesibilizate. (Mircea Bucur)
Accesibilizarea unui film pentru nevăzători este o muncă dusă la capăt în luni de zile.
Ce presupune acest proces ne spune Marian Pădure, conducătorul Biroului pentru Studenţii cu Dizabilităţi din cadrul UBB:
Marian Pădure: Filmul iniţial, pe care îl primim cu drepturile de utilizare de la producători, este văzut şi studiat de colegii noştri din fundaţia Cartea Călătoare. După care fac o analiză pe ceea ce s-a înţeles din sunetul original al filmului. Apoi se împarte filmul pe bucăţele, se vede unde sunt acele spaţii în care se poate introduce descrierea astfel încât să nu încurce dialogul dintre personaje.Cei din sală nu vor auzi descrierea filmului; aceasta va fi auzită doar de cei care au căşti. Asta este ideea incluziunii, anume să nu deranjezi publicul general cu descrierea filmului.
Andrea Nagy: Cum au fost primite filmele accesibilizate la ediţiile anterioare ale TIFF? Au fost doar nevăzători în sală?
Marian Pădure: Rămân uimit de faptul că în sală sunt din ce în ce mai mulţi spectatori. Majoritatea dintre ei nu ştiu că acel film este accesibilizat. În momentul în care le dăm căştile nevăzătorilor, ei întreabă: „Pentru ce sunt, ne trebuie şi nouă?” Vă trebuie doar dacă doriţi să aveţi o experienţă interesantă, văzând un film precum nevăzătorii.
Proiecţia specială va avea loc vineri, 7 iunie, de la ora 19.30 la Cinema Mărăşti, iar preţul unui bilet este de 12 lei.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.