Eva Mozes Kor, supraviețuitoare a infernului de la Auschwitz
Articol editat de cristina.rusu, 29 mai 2019, 06:00 / actualizat: 29 mai 2019, 9:15
Sălăjeanca Eva Mozes Kor şi sora sa, Miriam, au supravieţuit experimentelor realizate pe copii de doctorul german Mengele.
Povestea sa de viaţă este una cutremurătoare; dar cu un final fericit, pentru că a ieşit din iadul de la Auschwitz. Am întâlnit-o în timp ce vizita Muzeul Holocaustului din Transilvania de Nord.
Născută în localitatea sălăjeană Porţi, Eva Mozes Kor mi-a spus că-şi mai aduce aminte de doctorul Mengele, cel căruia i se mai spunea şi îngerul morţii:
Doctor Mengele era un tip înalt, elegant, care venea în fiecare dimineaţă pentru a vedea câţi copii are la dispoziţie pentru experimentele sale. Îmi aduc aminte, copil fiind, că am stat dezbrăcată alături de sora mea geamănă, Miriam, aproape 10 ore. Doctorul se uita lung la noi, ne analiza trupurile pentru a vedea dacă există diferenţe între noi. Au fost foarte multe probleme, ne injectau zilnic substanţe necunoscute, de pe urma cărora ne simţeam foarte rău. Au fost momente în care practic nu ne mai aduceam aminte ce s-a întâmplat. (Eva Mozes Kor)
Cu lacrimi în ochi, Eva Mozes Kor spune că a învăţat 4 lecţii importante care au ajutat-o să supravieţuiască:
Vreau să vă împărtăşesc 4 lecţii de viaţă pe care eu le-am învăţat:
1. Nu renunţa niciodată la visul tău, orice s-ar întâmpla. Dacă renunţi, totul se duce de râpă.
2. Nu îl judeca pe cel pe care nu îl cunoşti.
3. Iartă-l şi pe cel mai mare duşman al tău: cel ce iartă, devine mai puternic.Eu i-am iertat şi pe Mengele, şi pe Hitler, şi pe nazişti. Iar asta m-a eliberat.
4. Gândeşte pozitiv, fă bine. Mă trezesc în fiecare dimineaţă şi mă bucur, mulţumind că sunt în viaţă.
Eva Mozes Kor a înfiinţat în Statele Unite ale Americii un muzeu în memoria copiilor care au murit sau au supravieţuit experimentelor de la Auschwitz.
Instituţia găzduieşte anual comunicări şi sesiuni ştiinţifice cu tineri din întreaga lume, pentru a-i face să înţeleagă că Holocaustul este o pată neagră a istoriei, un moment oribil care nu trebuie să se mai repete.
Adrian Lungu (RRA) / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.