Cercetătorii israelieni au recreat berea băută de faraoni în urmă cu 5000 de ani
Articol editat de cristina.rusu, 30 mai 2019, 18:00
Era băutura preferată, avea o dublă semnificaţie: religioasă și vindecătoare şi nu lipsea niciodată de pe mesele lor.
Astăzi, prin readucerea la viaţă a coloniilor de drojdii rămase de 5000 mii de ani în recipiente de teracotă, s-a putut recrea, pentru prima oară, berea din Egiptul antic, cu aceeași aromă pe care o avea în vremea faraonilor. Experimentul a fost realizat la Universitatea Ebraică din Ierusalim.
La cercetarea coordonată de Ronen Hazan și Michael Klutstein a participat un vinificator israelian specializat în producerea de vin în recipiente de teracotă și mai mulţi bucătari.
Primul pas a constat în izolarea mostrelor de drojdie din recipientele vechi și prelevarea acestora. Apoi, drojdia a fost fotografiată și pusă pe bucăţile de teracotă ale containerelor folosite pentru servirea berii și miedului în timpul Faraonului Narmer (3000 BC), a conducătorului armean Hazael (800 î.Hr.) și profetului Neemia (400 î.Hr.).
Al treilea pas a constat în obținerea unei hărți a întregului genom al fiecărei probe de drojdie, iar analiza a indicat că aceste drojdii vechi de 5.000 de ani sunt similare cu cele utilizate în berile tradiționale africane. Moment în care recrearea berii antice a devenit posibilă.
Odată produsă, berea a fost supusă judecății degustătorilor profesioniști, care au promovat-o cu notă maximă pentru calitate și siguranță pentru consum.
„Cea mai mare surpriză – subliniază Hazan – a fost să descoperim că, coloniile de drojdii au supraviețuit în recipiente vechi de mii de ani și că ne-au permis să creăm o bere identică cu cea pe care au băut-o filistenii şi vechii egipteni. Şi care, printre altele, este chiar bună.
RADOR
Foto: Oberholster Venita/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.