Ciocolata, arma celui mai mare hoţ de diamante
Articol editat de cristina.rusu, 31 mai 2019, 06:00 / actualizat: 31 mai 2019, 9:08
Când vorbim de furturi masive de diamante, ne gândim probabil la filme precum Oceans Eleven. Furturile de diamante din realitate sunt însă chiar mai interesante şi mai spectaculoase decât cele din filme.
Carlos Hector Flommenbaum a apărut într-o zi la o bancă din oraşul Antwerpen din Olanda, dându-se drept om de afaceri argentinian.
Banca era una bine cotată, printre altele deţinea şi un seif unde erau stocate sute de diamante în stare neşlefuită. Flommenbaum era un bărbat deschis şi prietenos: pentru că trecea des prin zonă, a ajuns să se împrietenească cu angajaţii băncii. Stătea des de vorbă cu ei, le asculta problemele şi le aducea ciocolată, pentru a-i bine dispune!
Un punct interesant în politica băncii: clienţii deosebiţi primeau o cheie proprie pentru seiful cu diamante. Puteau astfel să-şi viziteze comorile şi în timpul nopţii, ori să stea ore întregi să le privească dacă doreau acest lucru. Flommenbaum a ajuns după un timp să pătrundă în acest cerc select de clienţi.
Banca a cheltuit în jur de 2 milioane de dolari pentru sistemul de protecţie a valorilor. Detaliile sunt însă nesemnificative, pentru că Flommenbaum nici nu şi-a bătut capul cu acestea. În martie 2007, bărbatul pur şi simplu a intrat în bancă, a deschis depozitul cu propria cheie primită de la angajaţii băncii, a golit 5 compartimente de diamante neşlefuite, apoi a părăsit zona, în posesia unor pietre preţioase în valoare de 28 de milioane de dolari.
Banca a descoperit furtul abia cu câteva zile mai târziu, moment în care nici nu mai puteau identifica exact când s-a petrecut infracţiunea. Poliţia a declarat că un om de afaceri cu numele de Carlos Hector Flommenbaum nu există, paşaportul purtând acest nume a fost furat cu ani înainte, în Israel.
Nici astăzi nu se cunoaşte numele real al celui care a dus la capăt cel mai mare furt de diamante din istorie folosindu-se de ciocolată cadou.
Sursă: Index.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.