Vremea continuă să facă ravagii în România [FOTO]
Articol editat de Camelia Velțan, 31 mai 2019, 08:57 / actualizat: 1 iunie 2019, 16:12
Precipitaţiile abundente din ultimele 24 de ore au produs viituri şi inundaţii locale în 34 de localităţi.
Printre județele afectate se numără Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureș și Sălaj.
Pompierii au intervenit în zonele afectate atât pentru evacuarea apei acumulate din peste 200 de curţi, 63 de subsoluri şi 40 de locuinţe, cât şi pentru a facilita scurgerea apei din gospodării, prin acţiuni de decolmatare a şanţurilor, rigolelor şi podeţelor.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, situaţii deosebite au fost înregistrate în judeţul Bihor, unde din cauza nivelului crescut al apei mai multe persoane s-au adăpostit în autoturisme sau în podul casei.
Totodată, în localitatea Vişeu de Sus din judeţul Maramureş se acţionează cu utilaje ale autorităţilor locale pentru refacerea carosabilului pe cele trei străzi distruse parţial de ape, accesul către 120 de gospodării realizându-se doar pietonal.
……………………………………………………………………………………………………………………
Inundații în județul Bihor
Furtunile puternice înregistrate joi seara, 30 mai, în mai multe localităţi din Bihor, au provocat viituri şi inundaţii.
Apele au ajuns în gospodăriile oamenilor şi au „spart” în unele locuri carosabilul.
Drumul European 60, între localitățile Urvind și Lugașu de Jos a fost acoperit de ape.
La Vârciorog, pompierii bihoreni au salvat două persoane surprinse de viitură: un adult surprins de ape pe stradă și un copil aflat într-un autoturism.
La nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” a fost activat Centrul judeţean de conducere şi coordonare a intervenţiei şi Grupa operativă a inspectoratului.
Pompierii din Aleșd acționează în trei localități pentru decolmatarea șanțurilor, rigolelor și podețelor, iar Detașamentul 1 de Pompieri Oradea intervine pentru evacuarea apei din gospodăriile situate în Cheriu și Oșorhei.
Pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomenele hidrometeorologice periculoase în localitățile Vârciorog, Urvind și Hotar, s-a dispus creșterea capacității operaționale la nivelul Stației de Pompieri Aleșd, fiind totodată prealertate Detașamentele 1 și 2 Oradea.
Pompierii Stației Aleșd acționează în cele trei localități menționate (Vârciorog, Urvind și Hotar) pentru decolmatarea șanțurilor, rigolelor și podețelor pentru a facilita scurgerea apei și evacuarea acesteia din gospodării, iar Detașamentul 1 de Pompieri Oradea intervine pentru evacuarea apei din gospodăriile situate în Cheriu și Oșorhei, a spus maiorul Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”.
Comuna Lugașu de Jos se află sub cod portocaliu de inundații și furtuni, până inclusiv vineri, 31 mai.
Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a avertizat că, în mai multe zone din Bihor, se vor înregistra averse torențiale ce vor cumula 25…35 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.
Crina Dobocan
…………………………………………………………………………………………………………..
Inundaţii în mai multe localităţi din Sălaj.
Din fericire nu au fost înregistrate victime, dar au fost afectate sute de hectare de terenuri agricole, zeci de case, fântâni și drumuri.
Cu mai multe detalii corespondentul Radio România, Adrian Lungu:
Zeci de minute a fost blocat drumul european 81 pe ruta Zalău-Satu Mare, în zona Hereclean unde centrul localității a fost acoperit de apă aproximativ o jumătate de metru. Aceiași situație a fost azi noapte în Crasna, unde apa a acoperit toată zona centrală, la fel și în Pericei unde apa s-a revărsat peste culturile agricole, a intrat în casele și anexele gospodărești, a inundat curtea școlii iar reprezentanții unității de învățământ au anunțat în această dimineață pe rețelele de socializare că activitatea educațională va fi sistată pentru evacuarea apei. La această oră nu mai sunt drumuri blocate iar pompierii se luptă în continuare să țină situația sub control cu ajutorul motopompelor de mare putere. Și efectele grindinei se mai văd, mii de mașini fiind afectate în Zalău, acoperișuri de instituții și case, locuitorii în fiecare seară își acoperă mașinile cu bucăți de carton și articole textile de teamă ca situația să nu se repete. (Adrian Lungu)
Adrian Lungu
………………………………………………………………………………………………………………
Inundații în județul Bistrița-Năsăud
O ploaie torențială care a durat mai puțin de o jumătate de oră a lăsat în urma ei dezastru în județul Bistrița-Năsăud.
Zeci de gospodării din mai multe comune situate pe Valea Bârgăului și pe Valea Șieului au fost inundate. Apa a ajuns pe DN 17 unde a blocat temporar circulația, dar a distrus și un drum comunal proaspăt asfaltat.
Corespondenta Radio România, Cristiana Sabău:
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.