Alba Iulia este un oraş încântător!
Articol editat de cristina.rusu, 1 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 3 iunie 2019, 9:35
Până când vă decideţi în ce perioadă a anului doriţi să păşiţi prin cealaltă capitală a României, considerăm că este potrivit să vă ajutăm cu câteva sfaturi utile cu ce este de făcut, de văzut sau de gustat la Alba Iulia.
Ce trebuie să vizitez dacă stau doar o zi în Alba Iulia? Ce merită să nu ratez în cetatea Alba Carolina, ori în afara zidurilor fortificaţiei? Ce pot face în mod gratuit, unde mănânc la prânz, ce pot face până la cină sau unde mă cazez în oraşul Unirii?
Toate aceste lucruri le aflăm de la Nicu Neag, coordonatorul blogului oficial de turism www.viziteazăalbaiulia.ro.
Nicu Neag: Să presupunem că aţi ajuns în Alba Iulia cu maşina personală şi aţi urmat un drum spre centrul oraşului. Toţi cei cărora le veţi povesti la întoarcere că aţi trecut prin Alba Iulia vă vor întreba fără ezitare: „Ai vizitat cetatea?” Noi vă vom spune că, petrecând o zi în cea mai mare cetate din România, veţi descoperi că aici este posibilă întoarcerea în timp. Nu unul imaginar, nici chiar timpul fizic, clasic, ştiut, despre care vorbeau savanţii, ci un timp al regăsirii de sine.
Este un loc în care istoria a avut curajul să renască şi să trăiască din nou la prezent. Presupunând că aţi venit cu maşina, vă propunem să vă lăsaţi maşina într-una din parcările din centrul oraşului. Apoi aveţi două variante: fie luaţi autobuzul spre cetate (un bilet costă 2.5 lei, este valabil o oră şi poate fi cumpărat şi cu ajutorul telefonului mobil), fie mergeţi la pas (variantă pe care o şi încurajez).
Trebuie să căutaţi poarta 1 a cetăţii, care se află pe latura estică a fortificaţiei. De îndată ce veţi vedea o zeiţă care ţine în mâna stângă o oglindă, e semn că aţi ajuns. Este zeiţa Venus, din vremurile în care nu existau farduri! Ea întruchipa în mitologia romană dragostea, frumuseţea, fertilitatea, dorinţa, dar şi victoria. Trebuie să vă hotărâţi dacă apelaţi la un ghidaj clasic sau la unul în ton cu vremurile în care trăim.
Dacă optaţi pentru prima variantă, găsiţi anunţuri pe această temă în zona flancată de Piaţa Cetăţii, traseul celor trei fortificaţii, catedralele simbol ale cetăţii (altfel spus, în inima fortificaţiei); sau, la o simplă căutare pe internet.
Nu e un secret că istoria şi tehnologia fac casă bună la Alba Iulia.
Trebuie doar să vă descărcaţi aplicaţiile care vă aduc povestea fiecărui loc, obiectiv, pe ecranul telefonului mobil. Oraşul şi-a completat recent pachetul de bun venit pentru vizitatorii români şi străini cu un instrument de promovare turistică: plăcuţele cu cod QR.
Trebuie să ştiţi că în cetate există şi locuri, obiective cu acces special.
Spre exemplu biblioteca Batthyaneum, fostul colegiu Betlen, Palatul Episcopal Catolic; dar şi unele care nu mai există, dar a căror poveste merită cunoscută, cum este fosta monetărie, ruinele bisericii din secolul X. Apelaţi la plăcuţele cu cod QR, un adevărat ghid turistic virtual.
Ne întoarcem puţin la poarta 1 a cetăţii, pentru că aici găsiţi prima plăcuţă cu cod QR, aşa că îi puteţi afla povestea la faţa locului cu ajutorul smartphone-ului.
Rămânând tot în zona codurilor QR, şi aplicaţia InfoQuest are o secţiune dedicată oraşului Alba Iulia, cu tururi digitale de explorare urbană.
Vreţi să fiţi actori principali într-o poveste despre Alba Iulia? Experienţa este posibilă, prin aplicaţia Questo.
Cezar Firu / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.