O criză imobiliară este exclusă! Dar va scădea prețul imobilelor
Articol editat de , 3 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 3 iunie 2019, 8:08
Piața imobiliară din Satu Mare se situează peste media municipiilor din România și este în creștere. Totodată, conform statistilor întocmite de Oficiul de Cadastru, la nivel național municipiul Satu Mare se află pe locul 10-12 în privința prețului pe metrul pătrat.
Anul trecut, în municipiul Satu Mare au fost tranzacționate aproximativ 4.800 de imobile, iar prețul pe metrul pătrat, stabilit în funcție de zonă, a fost cuprins între 450-1.000 de euro. Ce înseamnă acest lucru pentru piața imobiliară, în 2019, și cât de important este ca agențiile imobiliare să ofere cumpărtorilor și vânzătorilor prețurile reale ale imobilelor, ne spune consultantul imobiliar George Hotca, managerul Agenției Imobiliare Imovest:
De aproximativ un an și jumătate, piața imobiliară din Satu Mare se află într-o constantă, modificările survenite fiind de cel mult 5 procente. Putem spune, prin urmare, că în 2019 lucrurile stau cam la fel ca anul trecut. Însă, doresc să subliniez rolul consultantului imobiliar și a atitudinii pe care acesta trebuie să o aibă față de clienți: un consultant imobiliar trebuie să facă o evaluare reală și concretă a imobilelor pe care dorește să le vândă! Prețurile afișate pe platformele online, nu sunt aceleași care sunt tranzicționate în fața notarului! Din păcate, Satu Mare nu are încă trendul orașelor precum Cluj Napoca, unde evaluarea imobilelor este raportată la metrul pătrat și zona unde se află acestea. (George Hotca)
Aproximativ 70% dintre imobilele tranzacționate în Satu Mare sunt garsoniere și apartamente cu una sau două camere. Lucrurile stau diferit în privința caselor, fiind vândute cu succes doar imobilele noi, cu o suprafață de până la 120 de metri pătrați:
În privința caselor, sunt tranzacționate destul de ușor imobilele puse în vânzare de piața dezvoltatorilor care fac case noi, cu o suprafață de până în 120 metri pătrați! În schimb, tranzacțiile caselor mari, care depășesc 200-250 de metri pătrați, renovate de persoane fizice care încearcă să le vândă, se realizează destul de greu. În Satu Mare, tranzacțiile ce depășesc 200.000 de euro sunt destul de rare și reprezintă cel mult 5% din piață. Cel mai bine se vând garsonierele și apartamentele cu una sau două camere, iar prețurile pot să ajungă chiar și până la 1.000 de euro metrul pătrat, dacă se află în zona centrală și sunt situate la etajele I sau II. Aceste tranzacții sunt caracteristice cumpărătorilor care vor să investească în piața imobiliară pentru a le pune în circuitul chiriilor. (George Hotca)
Vorbind despre perspectiva pieței imobiliare, George Hotca afirmă că deși o criză la fel ca aceea de acum zece ani este exclusă, este de așteptat ca prețurile imobilelor să scadă:
Nu credem că ne așteaptă o criză imobiliară ca aceea de acum zece ani! Este de așteptat, mai degrabă, un posibil reglaj al pieței, adică să scadă prețurile cu 10-15%, în medie, acesta este cred, trendul pe care România îl va avea. Atâta timp cât în țara noastră vor continua programe precum prima casă sau creditele imobiliare, va fi greu să apară o criză imobiliară. (George Hotca)
Dacă în urmă cu niște ani, cele mai multe imobile – case ori apartamente – erau cumpărate de sătmărenii care muncesc în străinătate – acum nu se mai poate vorbi despre această tendință. George Hotca afirmă că noua tendință este achiziționarea de imobile în țările unde muncesc sătmărenii, ceea ce poate însemna și intenția acestora de-a se stabili definitiv în străinătate. În privința perioadei când au loc cele mai multe tranzacții imobiliare, în general aceasta coincide cu perioada concediilor, când sătmărenii au mai mult timp la dispoziție pentru a căuta și a compara prețurile.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.