Incluziv: De şase ani, o masă caldă
Proiectul O masă caldă a început pe 1 iunie 2013, când un grup de voluntari au gătit pentru prima oară 50 de porţii de mâncare caldă la cantina Primăriei Cluj. De atunci, în fiecare zi de joi, la ora 16.00, organizaţia distribuie zeci de porţii de mâncare în Piaţa Muzeului, persoanelor vulnerabile din comunitate.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 iunie 2019, 12:36
Raimonda Boian coordonează de 5 ani bucătăria O masă caldă, supraveghind tot, de la despachetarea ingredientelor şi până la porţionatul mâncării în caserole:
Astăzi gătim 65 de porţii pentru copii, copii care sunt de la centrul EduChild, de la Familia Regăsită şi de la Acoperământul Maicii Domnului. Acestea trebuie să le terminăm până la 13.30. Tot la 13.30 trebuie să fim gata cu hrana pentru adulţi, care înseamnă 110 mese.
Meniul de astăzi ne este prezentat de unul dintre voluntari:
Pregătim o tocană cu orez şi legume, înnobilată cu cârnaţi. Colegii noştri taie ceapa, iar noi am început deja cu cârnaţii. Urmează să pregătim şi orezul, dar toate pe rând!
În prezent, voluntarii nu mai gătesc la cantina Primăriei, ci au un spaţiu propriu, pe Bulevardul 21 decembrie 1989. Cheltuielile cu utilităţile sunt acoperite prin parteneriatul pe care asociaţia O masă caldă îl are cu municipalitatea, dar donaţiile sunt bine venite. Raimonda Boian spune că asociaţia preferă donaţiile financiare decât cele în produse, pentru că astfel se poate urmări provenienţa mâncării:
Trebuie să fim corecţi din toate punctele de vedere, inclusiv cel al siguranţei alimentare. Carnea o cumpărăm de la o firmă care ne-o aduce cu factură, certificat de conformitate. Legumele sunt la fel cumpărate.
A crescut şi numărul meselor servite, de la 50, la peste 1000 pe săptămână. Asociaţia a extins proiectul şi în Bucureşti, Bistriţa, Satu Mare, Adjud, Constanţa şi Zalău.
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.