Romii din Satu Mare sunt supărați: autoritățile își amintesc de noi doar la alegeri! (AUDIO)
O astfel de întâlnire a avut loc luni, 3 iunie, la Satu Mare, cu participarea președintelui ANR, Daniel Rădulescu și a reprezentanților ANR din județele Bihor și Sălaj.
Prin intermediul întâlnirilor regionale, reprezentanții ANR află de la fața locului cu ce fel de probleme se confruntă populația de etnie romă din județe. Se dorește ca datele consemnate să contribuie la elaborarea unei noi viziuni strategice referitoare la incluziunea socială a romilor. Daniel Rădulescu, președintele ANR spune că strategia actuală, valabilă pînă în 2020, nu prea a dat roade din cel puțin trei motive, de aceea se caută noi modalități de abordare:
Articol editat de , 4 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 4 iunie 2019, 7:43
Din păcate, strategia nu prea avut aplicabilitate, iar motivele sunt lipsa finanțărilor necesare, lipsa implicării factorilor locali și mecanismul de implementare insuficient clarificat! De aceea, noi ne deplasăm în teritoriu și încercăm să venim cu o nouă viziune care să răspundă nevoilor cu care se confruntă oamenii. (Daniel Rădulescu)
Gabor Ambrozie este reprezentantul gaborilor cu pălărie din Satu Mare și se plânge de străzile impracticabile și de lipsa intervențiilor firmei de salubritate în zonele unde locuiesc romii. El spune că astfel de probleme se regăsesc în toate comunitățile de romi din județ:
Pe străzile din zona Toamnei nu se poate umbla, iar gunoaiele sunt cât casa! Nimeni nu vine să le ridice! Avem probleme și în Sătmărel, și în Ardud. (Gabor Ambrozie)
Problemele nu lipsesc nici din comunitățile de romi din municipiul Carei și orașul Tășnad. Despre ele vorbesc Sebes Maria și Danko Andraș, care spun cu amărăciune că reprezentanții aleșilor locali își amintesc de romi doar înaintea alegerilor:
– În Carei nu avem expert local, și asta ne împiedică să facem multe dintre hârtiile de care au nevoie țiganii! Avem probleme cu locuințele, avem probleme cu educația copiilor! Am fost la Primărie, dar ni s-a spus să avem răbdare până vin alegerile. Nu ni se dau răspunsuri, primim doar amânări. (Sebes Maria)
– Peste 1.000 de țigani locuiesc în Tășnad și nu este posibil ca în secolul 21 să nu avem canalizare! Oamenii s-au mai modernizat, își fac grupuri sanitare în casă, dar cum să-ți faci dacă nu ai canalizare? Politicienii își amintesc de noi doar când sunt alegeri, numai atunci ne întreabă de sănătate. (Danko Andrei)
În România există 19 neamuri de romi, afirmă președintele ANR, Daniel Rădulescu. Deși în strategia actuală problemele acestora sunt abordate unitar, soluțiile ar trebui elaborate cu țintă specifică pentru fiecare comunitate. Iar una dintre măsurile privind incluziunea socială care se impun, este eliminarea discriminării prin îmbunătățirea relațiilor dintre romi și populația majoritară:
Da, putem vorbi despre discriminare! Dar consider că este mai important să vorbim despre ce trebuie să facem pentru a preveni discriminarea și să îmbunătățim relațiile intercomunitare. Trebuie să milităm pentru ca, prin intermediul activităților culturale, romii să se cunoască mai bine cu populația majoritară. (Daniel Rădulescu)
Stela Tudor
FOTO: Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.