TIFF2019: Când filmul te ajută să fugi cât vezi cu ochii
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 iunie 2019, 10:07 / actualizat: 6 iunie 2019, 11:04
Am revăzut sâmbătă ”Strălucirea eternă a minții neprihănite” (Eternal Sunshine of a Spotless Mind) și mă tot gândesc de atunci la el.
Dacă n-ați văzut sau nu vă mai amintiți filmul regizat de Michel Gondry în 2004, este vorba despre un cuplu care se desparte și apelează la ajutorul unui program pe calculator, care să le șteargă din memorie toate amintirile vieții petrecute împreună.
Atunci când l-am văzut pentru prima dată, mi s-a părut mai degrabă un film SF.
Au trecut 15 ani de atunci și ce m-a fascinat cel mai tare a fost lumea fără telefon inteligent, fără laptop și tabletă.
Mă uitam la Jim Carrey și la Kate Winslet și la relația lor nejalonată de SMS și MMS.
Și mă gândeam că probabil în ziua de azi există pe Apple Store o aplicație care să te scape de amintirile nedorite.
Așa cum există una pentru comandat masa la restaurant, luat bilete la film sau identificat plantele pe care nu le cunoști de pe malul Someșului.
De câtă ingeniozitate ar trebui să dea dovadă acum un cuplu dacă dintr-o dată ar rămâne fără messenger, whatsapp și SMS? Cum ar comunica, prin ce mijloace și-a stabili următoarea întâlnire?
În ziua de azi mi se pare mai ușor să ștergi amintirile decât să le înmagazinezi. Când să mai apuci să te gândești la ale tale, ocupat fiind mereu să răspunzi la mesaje, să reacționezi, să te implici, să distribui, să ai păreri.
A fost ca o evadare filmul lui Gondry. O scufundare într-o lume în care intri în sala de cinema fără să-ți vibreze telefonul în geantă.
O lume în care declarațiile de dragoste se scriu cu pixul pe hârtie și nu îți întră pe Facebook sub formă de inimioare.
În care afli doar seara la jurnal că Robbie Williams concertează la Untold. În care mergi cu autobuzul și te uiți pe geam și nu în ecranul din mână.
Caut anul acesta la TIFF tocmai asemenea filme, care să mă protejeze de telefonul care știe să le facă pe toate în locul meu.
Asta e și ideea după care Mihai Chirilov a selectat filmele din competiție. Sunt povești simple, intimiste, care să te țină departe de tăvălugul breaking news.
Un film german numit ”Copilul problemă” despre o fetiță de 9 ani imposibil de strunit. O dramă islandeză numită ”Alb cât vezi cu ochii” care se petrece într-un orășel aflat la capătul lumii.
Filmul rusesc ”Omul care i-a surprins pe toți”, el situat în alt colț al lumii, taigaua siberiană.
O poveste sensibilă care vine din Spania, numită ”Fără sfârșit”, despre un cuplu care încearcă să-și salveze relația aflată în criză și care crede că trebuie să se întoarcă în timp, la momentul când s-au întâlnit.
Aflat pe locuri fruntașe în preferințele publicului, un film care vine tot din Rusia, numit ”Umoristul”, despre un stand-up comedian și despre o răzbunare cu ajutorul umorului.
O poveste controversată despre relația dintre un profesor și eleva lui de 16 ani, numită Scarborough.
Interesant și ”Un om fidel”, regizat de un tânăr actor francez foarte faimos, Louis Garrel și tot o poveste despre cuplu, criză, destrămare.
Sunt în total 12 filme aflate în competiție, criteriul de selecție fiind ca regizorul lor să se afle la primul sau al doilea lungmetraj.
Le puteți vedea pe toate la Cinema Victoria.
Foto: Tiff.ro
Doina Borgovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.