Preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi prin votul direct al cetățenilor
În alegerile locale din 2008 s-a mers, pentru prima dată, pe varianta desemnării președinților de consilii județene prin votul direct al cetățenilor. La fel s-a votat și în 2012, pentru ca, în 2016, să se revină la varianta clasică de alegere a unui președinte din rândul consilierilor județeni, prin votul secret al acestora.
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 5 iunie 2019, 12:27
Modalitatea prin care Guvernul a decis să schimbe din nou Legea Alegerilor Locale este criticată de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. El consideră că modificarea legii trebuia făcută de Parlament, în urma unei dezbateri publice, în care să se discute și despre alegerea primarilor într-un singur tur sau în două tururi de scrutin.
Acest proiect de lege ar fi trebuit să intre la dezbatere publică în Parlament. De fapt, aici e problema: Guvernul a dat din nou ordonanță de urgență și nu a existat o dezbatere publică. A existat un fel de sondaj în rândul președinților de consilii județene cu privire la modalitatea de alegere, eu nu am exprimat niciun punct de vedere legat de acest proiect. E o opțiune politică ca, la un moment dat, majoritatea care conduce o țară să decidă într-o formă sau alta. Dar, dacă tot s-a discutat de alegere, ar fi trebuit să se discute și de modalitatea de alegere a primarilor, rămâne un tur sau se revine la două tururi și, la fel, la președinte, dacă totuși se decide să fie ales direct, dacă se face într-un tur sau în două tururi. (Alin Tișe)
Președinte al Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, este familiarizat cu ambele variante de desemnare a șefului administrației județului.
În 2008, când s-a trecut la alegerea președinților de consilii județene prin vot direct, el l-a învins pe Marius Nicoară, pentru ca, la următoarele alegeri, să piardă în fața lui Horia Uioreanu. Acum, Alin Tișe este președinte al Consiliului Județean Cluj prin voința majorității politice de la nivelul administrației județului.
Alin Tișe consideră că ambele variante de alegere a președinților de consilii județene au avantaje și dezavantaje, neexistând o formulă ideală.
Orice formulă pe care ar îmbrățișa-o în momentul de față Parlamentul sau Guvernul, eu aș fi preferat să fi decis Parlamentul, pentru că el este forul legislativ suprem, are avantaje și dezavantaje. Eu am candidat în primul mandat la vot direct și acum, în mandatul acesta, am fost ales prin vot indirect. Cu alte cuvinte, am trecut prin ambele experiențe. Tocmai de aceea, pentru mine este indiferent în ce formulă va fi ales președintele de consilui județean, pentru că, deși aparent o formulă avantajează pe unul sau pe altul, singurele lucruri care te poate avantaja sunt, practic, activitatea și, sigur, un val politic ce poate oricând veni, valuri politice care, știm prea bine cei care facem politică, se întâmplă să apară. (Alin Tișe)
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.