Construcția noului spital, la cheremul celor ce contestă licitațiile
Articol editat de , 10 iunie 2019, 15:03
Realizarea proiectului privind construirea unui nou spital în municipiul Satu Mare ar putea fi mult întârziată de licitații.
Conducerea Consiliului Județean afirmă că în prezent se află în faza finală pentru licitarea proiectului tehnic. Apoi urmează licitația pentru realizarea lucrărilor, care este de așteptat să întâmpine dificultăți.
Prevăzut cu șase etaje, noul spital va fi realizat din fonduri europene în cuantum de 11 milioane de euro, obținute prin intermediul unui proiect România-Ungaria.
Anul trecut, în a doua jumătate a lunii septembrie, a fost semnat acordul de parteneriat pentru derularea proiectului, între Spitalul Județean– în calitate de lider de proiect – respectiv spitalele din Nyiregyhaza și Kisvarda din Ungaria. Până acum a fost realizat studiul de fezabiltate și urmează a fi finalizată procedura pentru licitarea proiectului tehnic.
După care, urmează partea cea mai grea, respectiv licitația pentru execuția lucrărilor, afirmă Pataki Csaba, președintele Consiliului Județean :
Ne aflăm în faza finală a licitației pentru realizarea proiectului tehnic, după care urmează licitația pentru execuția lucrărilor. În România, o astfel de procedură poate să dureze până la 45 de zile, dacă nu sunt înregistrate contestații. Dacă nu există contestații, licitația poate fi gata în cerl mult două luni. Lucrurile se complică dacă există contestații, iar în acest caz, până la încheierea proceselor, poate să treacă și patru-cinci ani. (Pataki Csaba)
Dacă derularea proiectului pentru noul spital este de așteptat să fie încetinită de licitații, președintele Pataki Csaba vorbește cu optimism despre alte proiecte din domeniul sănătății:
Avem pe Programul Operațional Regional, partea de extindere și modernizare a Unității de Primire a Urgențelor, avem proiecte în valoare de 8 milioane lei pe Programul Național de Dotări, iar în două luni este posibil să semnăm contractul de finanțare pentru dotarea Secției Externe din Tășnad a Spitalului Județean. Totodată, avem un proiect pentru dotarea Ambulatorului Spitalului de Pneumoftiziologie – proiectul tehnic este gata, iar dotările vor fi în valoare de 2 milioane de lei. La acestea se adaugă investițiile proprii ale Spitalului Județean, în valoare de 8 milioane de lei, asigurate exclusiv din fondurile județului. (Pataki Csaba)
Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean afirmă că se fac pași importanți și pentru mutarea Secției Neurologie într-o structură modulară ce va fi amplasată în curtea spitalului. În prezent se lucrează la studiul de fezabilitate și se face cercetarea de piață privind costurile și timpul de execuție.
Mutarea secției este impusă de necesitatea acordării în timp util a îngrijirilor medicale specifice persoanelor care au suferit un atac cerebral, ceea ce acum nu este posibil în condițiile în care Neurologia se află într-o clădire a Spitalului Județean situată în partea opusă a orașului.
Stela Tudor
Foto: Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.