Deshidratarea poate provoca anxietate şi depresie
Articol editat de cristina.rusu, 10 iunie 2019, 12:00
Cercetările recente privind relaţia dintre apă şi echilibrul hormonal au arătat că un procent de 1-2% deshidratare poate afecta procese de bază din corp, cum ar fi absorbţia substanţelor nutritive şi funcţionarea sistemului urinar, şi, de asemenea, pot provoca un sentiment de anxietate, depresie şi stres.
Apa joacă un rol cheie în funcţionarea corpului, putând ajuta organismul să se recupereze după tensiunea fizică şi emoţională cauzate de un stil de viaţă stresant.
Acest lucru se realizează prin „spălarea” cortizolului (hormonul de stres), împreună cu eliminarea altor toxine. De asemenea, apa ajută la reglarea stării de spirit (reduce anxietatea şi depresia), deoarece impulsionează funcţionarea optimă a creierului şi reglează echilibrul hormonal.
Deseori nu ne dăm seama că felul în care ne simţim se datorează, de fapt, influenţei anumitor hormoni din corpul nostru. Aceştia, la rândul lor, sunt guvernaţi de factori precum consumul de apă suficient, dietă, activitate fizică, interacţiuni sociale, atitudini, valori.
De exemplu, serotonina este agentul principal al senzaţiei de fericire şi satisfacție, precum şi a încrederii şi a respectului de sine. Valorile sale cresc atunci când suntem activi şi ne atingem obiectivele.
Cercetările au arătat că serotonina este în relaţie directă cu setea. Nivelul său scăzut semnalează perturbări în hidratarea corespunzătoare.
Oxitocina este un hormon neuropeptidic eliberat de glanda pituitară şi responsabil pentru apropiere fizică şi afecţiune şi stimulează interacţiunile sociale care duc la satisfacţie. Pe de altă parte, acesta este hormonul care semnalează corpului dacă există suficientă apă.
RADOR
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.