Începe reabilitarea termică a blocurilor cu fonduri europene
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 10 iunie 2019, 12:09
Am pregătit proiectele tehnice pentru reabilitarea termică a 58 de blocuri cu 2511 apartamente. Proiectele au o valoare de peste 13,5 milioane de euro, iar, în urma procedurilor de licitație, am semnat deja contracte de finanțare pentru 15 blocuri. (Ovidiu Cîmpean)
Primăria reia, în această lună, șantierele de reabilitare termică la blocurile din municipiul Cluj-Napoca. Proiectul, care se derulează cu fonduri europene, a fost întârziat din cauză că în construcții a crescut salariul minim. În urma acestei măsuri, a fost necesară actualizarea cheltuielilor în Consiliul Local, precum și repetarea licitațiilor.
Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primărie, Ovidiu Cîmpean, spune că au existat și blocuri unde licitațiile au fost deja finalizate, iar acolo reabilitările termice vor începe chiar din această lună.
Datorită modificărilor legislative prin care salariul minim în construcții a fost majorat, la unele dintre licitațiile pentru reabilitare nu a participat nicio firmă de construcții, ceea ce ne-a obligat să revizium devizul general, să-l actualizăm în Consiliul Local și să reluăm licitațiile, urmând ca, sperăm noi, până în toamna acestui an să semnăm contractele de execuție pentru toate cele 58 de blocuri.
Pentru cele pentru care avem deja semnate contractele de execuție, încă din această lună vor începe lucrările, urmând să fie finalizate în termen de opt luni. (Ovidiu Cîmpean)
Asociațiile de locatari, care au depus din timp dosarele pentru reabilitarea blocurilor din fonduri europene, suportă doar un sfert din valoarea lucrărilor. Restul este contribuția Uniunii Europene și a Primăriei.
În comparație cu cei care și-au reabilitat termic apartamentele pe cont propriu, banii plătiți de asociații în cadrul proiectului european pot părea mulți. Ovidiu Cîmpean arată că motivul este legat de complexitatea intervențiilor care se fac la blocuri, mult mai multe decât o simplă placare cu polistiren.
Din valoarea lucrărilor de execuție, 60 la sută este acoperită din fonduri europene, 15 la sută de la bugetul local, iar 25 la sută îi revine asociației de proprietari. În cadrul acestor proiecte de reabilitare termică, lucrările presupun înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie performantă din punct de vedere energetic, realizarea unui termosistem eficient, reabilitarea subsolurilor, reabilitarea acoperișului, iar, la solicitarea asociațiilor, inclusiv reabilitarea liftului sau a instalațiilor electrice și de iluminat pe casa scării. (Ovidiu Cîmpean)
Deocamdată, doar pentru cele 58 de blocuri care au intrat deja în program se poate face reabilitarea termică din fonduri europene. La nivel național, banii pentru acest gen de proiecte s-au epuizat și, în următorii ani, mai poate fi făcută reabilitarea și pentru alte blocuri doar dacă se va face o suplimentare a fondurilor venite de la Bruxelles.
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.