Moștenirea istorică și culturală a germanilor din România
Articol editat de , 11 iunie 2019, 13:32
O serie de obiecte specifice șvabilor, aparținând Muzeului Județean din Satu Mare, sunt incluse în expoziția temporară organizată la Muzeul Național de Istorie a României sub genericul ”O experiență europeană”. Moștenirea istorică și culturală a germanilor din România.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 12 iunie, începând cu ora 17:00.
Încă din anul 2017, Muzeul Național de Istorie a României a inaugurat o serie de expoziții prin care să evidențieze diversitatea etnică și culturală caracteristică spațiului istoric românesc, văzută din perspectiva europenității cetățenilor statului modern român. În acest context, organizarea unei expoziții dedicate culturii și istoriei minorității germane din România, una dintre cele mai prolifice din punct de vedere al dezvoltării culturale autohtone din ultimul veac, a fost decisivă.
Misiunea proiectului expozițional vizează cunoașterea și expunerea publică a bogatului patrimoniu cultural al germanilor din România, păstrat în colecțiile publice, dar și particulare, atât din țară, cât și din afara granițelor.
Demersul organizatorilor este sprijinit de 18 instituții partenere, precum Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Complexul Național Muzeal ASTRA, Muzeul Național al Banatului, Complexul Muzeal Arad, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Banatului Montan, Muzeul Județean Târgu Mureș, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Muzeul Municipal Mediaș.
Muzeul Județean Satu Mare expune obiecte specifice șvabilor sătmăreni, clasate în categoriile Tezaur și Fond, între care celebrele lăzi de zestre pictate policrom, cu motive decorative florale, peretare brodate în limba germană, o icoană pictată pe oglindă, cu inscripția
Binecuvântarea cununiei, o carte religioasă, precum și mai multe obiecte de uz casnic. Textul catalogului a fost realizat de Muzeul Județean în colaborare cu Forumul Democrat German Satu Mare.
Stela Tudor
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.