Început în 2012, Centrul Integrat de Management al Deșeurilor va funcționa din toamnă!
Articol editat de DSRNetworkAdmin, 12 iunie 2019, 14:01
Termenul de finalizare a acestui centru este anul 2020. Însă, având în vedere că este o urgență a județului, fiecare localitate dorește ca acest centru să fie finalizat cât mai repede, noi am solicitat constructorului și suntem într-un grafic în care ne dorim ca până în septembrie să putem să finalizăm drumul și prima celulă. (Alin Tișe)
Consiliul Județean Cluj a recuperat o parte din întârzierile la execuția Centrului Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) și, în toamna acestui an, el va fi funcțional.
Investiția, care se derulează din fonduri europene, a început în 2012 și trebuia terminată până la sfârșitul anului următor. Problemele cu constructorii și alunecările de teren cauzate de excavațiile excesive au făcut ca, după șapte ani de șantier, centrul ecologic de deșeuri să nu fie încă terminat.
Vestea bună e că banii de la Bruxelles nu trebuie returnați, deoarece Uniunea Europeană a acceptat fazarea investiției, termenul actual de finalizare fiind sfârșitul anului 2020. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, arată că în primă fază va fi deschisă o celulă de depozitare a deșeurilor vegetale, iar din acel moment nu vor mai fi folosite actualele gropi de gunoi:
Acest centru de depozitare va putea fi dat în funcțiune parțial: va funcționa la capacitatea necesară fără însă ca anumite corpuri de clădire, care sunt destinate etapei a doua, să fie terminate. Ele vor fi finalizate în procedură legală, până în anul 2020. În același timp, noi vom demara o licitație pentru a stabili administratorul acestui centru. Avem și varianta tranzitorie: până când vom desemna prin licitație un astfel de operator, această activitate se poate încredința unui operator public, care poate, provizoriu, să gestioneze Centrul, până când, prin licitație, va fi desemnat un operator privat. (Alin Tișe)
Până când Consiliul Județean Cluj va desemna prin licitație firma care va administra centrul de deșeuri, de buna lui funcționare se va ocupa fie RADP, fie una dintre regiile primăriilor din Câmpia Turzii sau Dej, care, de asemenea, pot presta astfel de servicii.
Odată cu deschiderea Centrului Integrat de Management al Deșeurilor, în toate localitățile județului Cluj ar trebui ca gunoiul reciclabil să fie colectat în containere separate. Alin Tișe a arătat că în centrul ecologic, care se construiește la aproximativ 500 de metri de rampa de gunoi de la Pata Rât va fi dusă doar fracția umedă, în timp ce hârtia, sticla, plasticul și metalele urmează să fie reciclate.
Se va face o preselectare. Sunt stații de preselectare în anumite zone din județ, partea umedă, de gunoi vegetal, va ajunge în final prin anumite containere speciale în centrul principal, la CMID, unde există acele benzi de preselectare și există acele celule ecologice. Fracția umedă va fi transformată în compost, un pământ asemănător acelui pământ pe care cu toți îl folosim acasă, în ghivecele de flori, iar acest ultim produs va fi depozitat în celula ecologică, gândită pentru a ne ajuta pe următorii 25 de ani. (Alin Tișe)
Foto: Mihai Miclăuș
Mihai Miclăuș
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.