Lecția de la Cernobîl: „Progresul ucide natura”
Articol editat de cristina.rusu, 14 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 14 iunie 2019, 9:17
Articol editat de cristina.rusu, 14 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 14 iunie 2019, 9:17
Dezastrul de la Centrala nucleară de la Cernobîl continuă să fie în centrul dezbaterii mondiale.
Cele două seriale TV, una americană și cealaltă realizată în Rusia, relatează adevărurile și contra-adevărurile unei tragedii care ne-a marcat viaţa.
Svetlana Aleksievici, autoarea cărţii care a inspirat serialul ce a debutat în Italia, le-a mărturisit jurnaliştilor italieni că acest dezastru a afectat viitorul omenirii la fel de mult ca progresul și schimbările climatice.
Un „război”, așa cum l-a definit Aleksievici, care, potrivit autoarei, nu poate fi câștigat. Deoarece progresul tehnologic este deja din ce în ce mai puțin controlabil. Iar dezastrul din Uniunea Sovietică a clarificat acest lucru:
Suntem martori ai modului în care se schimbă natura și clima. Înțelegem că nu suntem întotdeauna capabili să controlăm tehnologiile de care dispunem. Nici măcar nu știm cât vor dura efectele exploziei de la Cernobîl: unii specialişti spun că vor dura zeci de ani, în timp ce alţii spun sute. Şi oamenii încep să înțeleagă acest lucru. Iar faptul că după Cernobîl a urmat Fuskushima este o altă dovadă, potrivit scriitoarei, a faptului că tehnologia nu poate fi limitată. Poate fi controlată până la un anumit punct:
Într-o civilizație atât de avansată ca cea japoneză, a fost destul să apară o forță mai mare, precum tsunami-ul, pentru a-i şterge cuceririle. Progresul de azi este un fel de război: un război împotriva naturii și împotriva omului. Cernobîl este un război actual: toate războaiele viitorului vor fi așa, iar dintr-un astfel de război nu se va salva nimeni , nicăieri.
O frază care reprezintă un avertisment și pentru generațiile viitoare. Tehnologia poate fi fundamentală pentru a proteja ființa umană. Dar avertismentul laureatei Premiului Nobel pentru literatură este clar: trebuie să evităm ca toate acestea să se transforme într-un război împotriva întregii creaţii a omului. Un război pe care omul riscă să-l piardă.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.