Academia Italiană de Bucătărie deschide o legație la Cluj
Luigi Zaccagnini
Academia Italiană de Bucătărie, o organizație culturală cu filiale în întreaga lume, patronată de Ministerul Italian al Culturii, a deschis o legație și la Cluj. Ce înseamnă asta și ce rol va avea organizația în Transilvania l-am întrebat pe președintele delegației Academiei în România, Luigi Zaccagnini.
Articol editat de Carmen Sas,
15 iunie 2019, 09:27 / actualizat: 21 iunie 2019, 13:38
Academia Italiană de Bucătărie, o organizație culturală cu filiale în întreaga lume, patronată de Ministerul Italian al Culturii, a deschis o legație și la Cluj. Ce înseamnă asta și ce rol va avea organizația în Transilvania l-am întrebat pe președintele delegației Academiei în România, Luigi Zaccagnini.
DB: Ce rol are aceasta Academie Italiană de Bucătărie?
Luigi Zaccagnini: În primul rând, de ce Academie? În primul rând pentru că este o instituție culturală, patronată de Ministerul Culturii din Italia, și are ca scop principal protejarea și promovarea aspectelor culturale legate de bucătăria italiană.
Nu se poate vorbi despre o bucătărie italiană la modul general de fapt, pentru că ea este alcătuită din foarte multe bucătării regionale. Așa că rolul nostru este să descoperim, să protejăm și să promovăm tot ce au de oferit aceste bucătării regionale.
În prezent academia are peste 6.000 de membri în întreaga lume, practic ne găsiți în 50 de țări de pe toate continentele. Ne găsiți în Hong Kong, Miami, Grecia, suntem în România la București, iar acum, iată, am deschis o delegație și la Cluj!
Eu sunt în România din 2005, am venit în primul rând cu o afacere în România, însă pentru că pasiunea mea este bucătăria, iată-mă în fruntea acestei onorabile instituții.
Sunt îndrăgostit de țara dumneavoastră, iar prezența mea în fruntea Academiei Italiene de Bucătărie din România este un mod de a-mi exprima o pasiune. Pentru că, trebuie să vă mărturisesc, iubesc bucătăria italiană, dar m-am îndrăgostit și de cea românească.
DB: Ce tipuri de evenimente organizați în România?
Luigi Zaccagnini: Noi suntem conectați permanent cu ambasada, cu consulatul și cu Institutul Cultural Italian. Ne veți găsi la toate manifestările care au legătură cu cultura și cu gastronomia italiană, încercând să protejăm și să promovăm mâncărurile italiene tradiționale.
DB: Deschiderea acestei legații a Academiei Italiene de Bucătărie ce rol va avea? Vom avea ocazia să cunoaștem mai bine produsele tipice italienești?
Luigi Zaccagnini: Absolut că da! Este unul din rolurile acestei noi legații. Mai ales că în România în ultimii ani s-au produs schimbări importante. Așa că e esențial să avem și aici structuri care să promoveze o bucătărie care să respecte vechile tradiții și rețete.
DB: Ce legătură există între cultură și bucătărie?
Luigi Zaccagnini: Bucătăria în sine înseamnă cultură. Dacă citiți orice fel de text, și nu neapărat unul literar, de-a lungul istoriei a fost clar că bucătăria este un mod concret prin care se manifestă cultura unui popor. Cu alte cuvinte, tot ce înseamnă bucătărie înseamnă de fapt cultură.
DB: Dacă ați afirmat că v-ați îndrăgostit de bucătăria românească, ne puteți spune ce feluri de mâncare românești vă plac?
Luigi Zaccagnini: Sarmalele sunt deja un clasic. Însă eu mănânc cu plăcere ciorbă de legume în special. Aveți și multe alte feluri gustoase, cum ar fi iahnia de fasole.
Mă preocupă în general tot ce înseamnă bucătărie tradițională și sper ca în viitor și la nivel politic în România să se pună accentul tocmai pe redescoperirea vechilor mâncăruri românești, pentru că este păcat ca ele să se piardă.
Pentru că, după cum spuneam, bucătărie înseamnă cultură și este păcat ca tot ce făceau strămoșii noștri din acest punct de vedere, să fie pierdut. Merită cercetat și readus în atenția contemporanilor.
Doina Borgovan/sursa foto: Agerpres
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.