Studiu: Ciocolata a contribut la declinul mayaşilor
Articol editat de cristina.rusu, 15 iunie 2019, 12:00
Este foarte greu să ne imaginăm cum poate o civilizaţie să dispară cu totul. Popoare care au lăsat în urmă drumuri şi clădiri, a căror influenţă se întindea pe continente întregi, nu mai sunt acum decât o menţiune în cărţile de istorie.
Un astfel de exemplu este civilizaţia mayaşă la a cărei dispariţie, conform ultimelor cercetări, a contribuit şi ciocolata.
Civilizaţia mayaşă a fost una dintre cele mai semnificative culturi ale continentului american. Mayaşii erau cunoscuţi pentru cunoştinţele matematice şi astronomice, pentru artă şi monumente, pentru sistemul avansat de scriere.
Imperiul Mayaş se întindea pe teritoriul pe care astăzi regăsim statele Mexic, Guatemala şi Belize, dar atingea şi zone din El Salvador şi Honduras. Scrierea mayaşă era un sistem combinat de pictograme şi silabe, care seamănă cu unele sisteme folosite în Japonia de astăzi.
Cercetările arată că mai există un lucru pentru care trebuie să le fim recunoscători mayaşilor: vorbim, bineînţeles, despre ciocolată.
Familiilor conducătoare ale mayaşilor le plăcea foarte mult ciocolata, pe care o serveau sub forma unor băuturi neîndulcite. Însemnările unor colonişti spanioli din secolul al XVI-lea arată că boabele de cacao erau chiar folosite ca monedă de către această civilizaţie.
Nu degeaba ciocolata era numită hrana zeilor, căci cu ajutorul acesteia se putea cumpăra orice. Dar oare chiar aşa a fost? Aceasta este întrebarea la care a încercat să răspundă arheologul Joanne Baron, care a studiat opere de artă mayaşe realizate cu până la 900 de ani înaintea erei noastre.
Cercetătoarea a analizat în detaliu fresce, picturi rupestre, obiecte din ceramică şi mai ales ornamentele pictate pe acestea, care s-au dovedit a fi o sursă excelentă de informaţii.
În prima fază a culturii mayaşe, utilizarea ca valută a boabelor de cacao nu este pomenită. Prima menţiune a acestui fel de troc provine din secolul al VII-lea. Într-o pictură de pe peretele unei piramide din Guatemala, o femeie oferă un vas cu ciocolată fierbinte în schimbul unei farfurii cu aluat.
Această imagine demonstrează că ciocolata era consumată cu plăcere şi era oferită musafirilor, dar nu sprijină ipoteza că boabele ar fi funcţionat ca monedă. Lucrurile s-au schimbat însă în următoarele secole, iar operele de artă au început să arate că liderii mayaşi foloseau boabele de cacao în tranzacţii, dar le acceptau şi ca impozit.
Conducătorii au adunat mai multă cacao decât puteau consuma locuitorii palatului. Surplusul de cacao a fost probabil folosit pentru a achita salariile servitorilor, dar şi pentru a plăti la piaţă, explică arheologul.
Prin urmare, pentru că ciocolata a început să fie atât de iubită de elita mayaşă, a început să fie folosită în diverse aspecte ale vieţii cotidiene. Avea un rol important în ritualurile religioase şi era considerată ca având o valoare mai mare decât porumbul, care servea totuşi ca hrană de bază.
Dacă însă recolta avea probleme, acestea se reflectau mult mai intens asupra economiei, spune Baron. Părerea cercetătoarei nu a fost confirmată încă, dar aceasta consideră că instabilitatea recoltelor de cacao şi, implicit, a monedei a contribuit la declinul civilizaţiei mayaşe.
Sursă: Origo.hu
Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.