Procesiunea de Rusalii, pe străzile Clujului [FOTO]
Articol editat de cristina.rusu, 17 iunie 2019, 13:20
O mare de clujeni s-a revărsat duminică, 16 iunie, pe străzile oraşului, în frunte cu peste 250 de preoţi şi ierarhi, într-o procesiune dedicată Rusaliilor când, prin pogorârea Duhului Sfânt asupra apostolilor, s-a pus temelia Bisericii Creştine:
În fiecare an se întâlnesc credincioşii cu preoţii şi dau slavă lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-au primit pe parcursul vieţii lor. În fiecare an am venit şi simt o binecuvântare: unde e lume multă, unde e rugăciune, Duhul Sfânt coboară peste credincioşi.
Am venit pentru rugăciune, pentru că e una dintre activităţile principale ale unui creştin, care te ajută să te apropii cât mai mult de Dumnezeu. Apoi al doilea motiv e să fim în comuniune cu toţi ierarhii, să ne rugăm împreună pentru ţară şi pentru toate lucrurile pe care Dumnezeu le poate oferi ţării.
Cincizecimea a fost momentul în care Duhul Sfânt s-a coborât asupra apostolilor în chip de limbi de foc, este prin urmare momentul de întemeiere a Bisericii Creştine în mod văzut (în chip nevăzut a fost în momentul răstignirii).
Preoţi şi credincioşi purtau în mâini snopi simbolici din mlădiţe de grâu, ca o ofrandă adusă lui Dumnezeu pentru o recoltă mai bună.
Părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei de Cluj, se număra printre aceşti pelerini:
Practic la sărbătoarea Rusaliilor marcăm momentul în care Duhul Sfânt se pogoară nu doar asupra apostolilor, întemeind Biserica, această instituţie pe care noi o numim trupul mistic al lui Hristos, ci se pogoară asupra întregii creaţii, redându-i spiritualitatea şi, dacă vreţi, sensul acesta de oglindă a perfecţiunii şi frumuseţii lui Dumnezeu. A fost un moment în care ar trebui să fim cu toţii mai responsabili faţă de univers şi să ştim că dacă ne-a făcut Dumnezeu un dar nepreţuit este tocmai frumuseţea acestei lumi în care trăim şi pe care trebuie să o păstrăm ca atare.
Credincioşii clujeni s-au rugat în genunchi în faţa Catedralei Ortodoxe, gestul având o semnificaţie aparte în calendarul liturgic, ne spune Părintele Ivanov:
Potrivit tradiţiei vechi a Bisericii Ortodoxe, în toată perioada de la Sfintele Paşti şi până la Cincizecime nu se făceau îngenuncheri în biserică, tocmai datorită importanţei şi solemnităţii sărbătorii Învierii Domnului. Aşa încât este primul moment în care lumea îngenunchează din nou în faţa lui Dumnezeu şi se roagă pentru ca Dumnezeu să nu-şi întoarcă faţa de la lume şi, mai ales, să reverse asupra Bisericii, asupra credincioşilor, asupra naturii harul Sfântului Duh, un har care nu se revarsă dacă nu ai această stare de umilinţă şi de smerenie pe care o exprimi cel mai bine prin rugăciunea în genunchi: frângerea omului în faţa lui Dumnezeu, prin care noi cerem acestuia milostivirea şi, mai ales, harul Sfântului său Duh.
Din cortegiul de credincioşi, o imagine pitorească şi aparte o face Vasile Chiorean, care s-a îmbrăcat, nici mai mult nici mai puţin, în nobil dac: Tarabostes, încreştinat desigur, pentru că poartă la gât o cruciuliţă:
Vasile Chiorean: Îmi place mie istoria asta a naţiei române.
Ovidiu Moldovan: Îi admiraţi pe daci?
Vasile Chiorean: Până în măduva oaselor!
Ovidiu Moldovan: De unde v-aţi făcut rost de costumaţie?
Vasile Chiorean: Este o cămaşă de 150 de ani. Chimirul e inscripţionat, „Dragonul dacilor”; steagul dacilor şi capul lui Decebal şi Traian, pe brâul ăsta. Aşa am dat comandă când l-am făcut.
Au fost familii întregi îmbrăcate în costume naţionale, iar femeile şi-au purtat iile cu mândrie.
Fostul comandant al Jandarmeriei Clujene nu s-a dezis nici de această dată, supraveghind cu ochiul său vigilent desfăşurarea evenimentului, cu regretul însă că pierde ceva din trăirea solemnităţii. General în rezervă Aurel Litan:
Câţi ani vor trebui să treacă ca să devin civil? Niciodată! Ochii mei se uită la cu totul şi cu totul altceva. Văd pe cel care dirijează acolo şi n-are caschetă, sau cel care vorbeşte la telefon şi nu se asigură; lucruri pe care tu nu le vezi ca civil, dar eu le văd. Înaintea mea a mai fost un copil în familia Litan, care a murit. Mama a zis: „Dacă voi mai avea un copil, o să-l dedic Fecioarei Maria.” Eu m-am născut în septembrie, Fecioara Maria s-a născut în septembrie. Şi trei ani de zile am fost îmbrăcat doar în albastru, fără ca mama să ştie că o viaţă întreagă voi fi îmbrăcat în albastru. Culoarea albastră mi-a fost predestinată, cu asta voi muri.
În luarea sa de cuvânt, Mitropolitul Andrei a înfierat gestul blasfemiator al actorilor de la Casa Tranzit, care au tăiat ceapă pe icoana Mântuitorului, gest criticat dur şi de Patriarhia Română. De asemenea, Înaltul Ierarh a deplâns bejenirea românilor, care ajung să slăbească însăşi măduva neamului.
Ovidiu Moldovan
Foto: Ovidiu Moldovan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.