E vremea să ne copiem CD-urile
Articol editat de cristina.rusu, 19 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 19 iunie 2019, 7:29
Articol editat de cristina.rusu, 19 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 19 iunie 2019, 7:29
CD-urile aşa-numitele unităţi optice de stocare, au apărut pentru prima oară în anii ’90. Capacitatea lor mult mai mare, calitatea în care puteau stoca informaţii, dar şi aparenta lor lipsă de degradare le-a făcut foarte populare într-un timp foarte scurt.
O descoperire interesantă a atras recent atenţia asupra necesităţii de a ne salva cât mai repede amintirile păstrate pe aceste unităţi optice.
Internet Archive este o organizaţie care şi-a propus nici mai mult nici mai puţin decât să salveze pentru generaţiile viitoare întregul conţinut al internetului. Unul dintre coordonatorii arhivei, Jason Scott, a primit recent o colecţie de 2.400 de fotografii. Acestea au fost realizate de un muncitor după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 şi au fost salvate pe CD-uri.
Sunt fotografii din interiorul clădirilor, dar şi din exterior, cu cei care au ajutat la cercetarea ruinelor, dintr-o gamă largă de perspective. Este o colecţie extinsă, pe care proprietarul a salvat-o direct pe CD-uri, a spus Jason Scott.
Au trecut doar 18 ani de atunci, dar mai multe CD-uri au devenit inutilizabile. Unităţile optice, considerate a fi capabile să păstreze datele pentru perioade lungi, practic s-au descompus.
Pentru că CD-urile există de peste două decenii, oricine poate să aibă pe raft exemplare aflate într-o stare chiar mai proastă. Este timpul aşadar să ne verificăm CD-urile vechi şi să salvăm datele esenţiale, înainte ca suportul lor să se degradeze în discuri inutile din plastic.
Andrea Nagy
Foto: Greg Reese/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.