Atac cibernetic asupra mai multor spitale din România [UPDATE]
Serviciul Român de Informații a confirmat joi, 20 iunie, că au existat atacuri cibernetice la patru spitale din țară, respectiv „Victor Babeș” din București și spitalele din Huși, Dorohoi și Alba Iulia.
Articol editat de Camelia Velțan, 20 iunie 2019, 10:58 / actualizat: 20 iunie 2019, 19:03
SRI susține că, din analizele preliminare efectuate, reise faptul că, pentru oprirea infecției, este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu.
Aceeași sursă precizează însă că niciunul din spitalele afectate nu avea instalat antivirus.
Ministerul Sănătăţii a transmis o avertizare către toate unităţile sanitare din România, după ce hackerii au amenințat sistemul sanitar.
Au fost vizate spitale, dar atacul se poate extinde, și de aceea e utilă alertarea celor care pot fi vizați de aceste atacuri, a afirmat Cătălin Aramă, director general CERT-RO (Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică), care le recomandă medicilor să fie atenți la mail-urile pe care le primesc.
…………………………………………………………………………………………………………………….
UPDATE: ora 17.00
Ministrul Sănătăţii Sorina Pintea a anunţat că instituţia va sesiza DIICOT, după atacurile cibernetice din spitalele din Capitală.
Într-o conferință de presă susținută după incidente, ministrul a mai declarat că, în trecut, au mai existat astfel de situaţii, iar într-un caz autorităţile au plătit 10.000 de euro pentru recuperarea datelor.
Este vorba de un atac informatic la Spitalul din Sighetu Marmației, în 2017, când hackerilor – care erau din altă ţară – li s-a plătit suma de 10.000 de euro, după cum a precizat Sorina Pintea.
Şi la acea dată reprezentanţii spitalului vizat au depus plângere la DIICOT.
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..
UPDATE:
Cinci spitale din Bucureşti au fost ţinta unor atacuri cibernetice, a anunţat, joi, 20 iunie, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.
Printre aceste unităţi se numără Spitalul „Victor Babeş”, iar pentru celelalte patru informaţiile sunt verificate în momentul de faţă.
Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică recomandă să se deschidă fișierele primite prin e-mail doar în situația în care se cunoaște expeditorul, iar în cazul unei suspiciuni să se adreseze personalului de specialitate, să se evite accesarea ofertelor irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care sunt primite.
De asemenea, este indicat ca fiecare unitate medicală să aibă un backup, o copie de rezervă a datelor pe un dispozitiv care nu este legat la rețea.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu a fost afectat, acesta având trei filtre de protecție. Ea a adăugat că fiecare spital trebuie să aibă sisteme de protecție informatică.
………………………………………………………………………………………………………….
Mai multe spitale din România au fost atacate cibernetic avertizează Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică CERT-RO.
Prin aceste aplicaţii infractorii blochează sistemele informatice, iar pentru deblocarea lor este cerută o sumă de bani.
Nu sunt precizate câte instituţii din domeniul sănătăţii au fost afectate de aceste aplicaţii, însă experţii CERT-RO recomandă luarea unor măsuri de precauţie, precum şi raportarea incidentelor la numărul unic 1911.
Numărul poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie şi este disponibil nonstop.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.