Filmul de weekend: Rocketman
”Rocket Man” este un cîntec din 1972 interpretat și compus de Elton John. Acesta dă și numele fanteziei muzicale care s-a inspirat din viața artistului. El nu s-a numărat neapărat printre favoriții mei (îmi plac unele cîntece de-ale lui, și nu puține, dar nu i-am urmărit cariera din perspectiva unui fan înfocat). Cu toate acestea, filmul ”Rocketman” este bine făcut și merită văzut chiar dacă nu îl iubiți total pe Elton John. Mie mi-a plăcut. Ce nu mi-a plăcut este că aș fi preferat să îl aud pe el mai mult: e prea puțin folosită vocea lui pe coloana sonoră, cel care cîntă e actorul Taron Egerton. Elton John, care este producătorul executiv al peliculei, l-a sfătuit să nu se străduiască să îl imite prea tare, ci să realizeze propria lui versiune a personajului.
Ce a ieșit? Un rol care convinge, chiar dacă nu seamănă 1:1 cu artistul pe care îl interpretează. La fel de reușite sînt părțile propriu-zise de musical, din cînd în cînd actorii își dau replica pe note și sînt momente de coregrafie cu dansatori ce vor fi apreciate de iubitorii genului.
În privința pieselor folosite pe coloana sonoră, cei care iubesc baladele lui Elton John nu vor regăsi ”Nikita” sau ”Sacrifice”, dar e acolo fantasticul duet cu Kiki Dee, ”Don’t go breaking my heart” și ”Crocodile Rock”, un cîntec de la începutul anilor 70 și pe care mi-amintesc că îl aveam pe o casetă audio. Finalul poveștii e marcat muzical cu altă piesă pe care o ascult oricînd cu plăcere: ”I’m still standing”, lansată în 1983.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 22 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 22 iunie 2019, 10:46
Realizatorii ”Rocketman” au dorit ca filmul să aibă ca standard de rating audiența generală, însă Elton John a explicat mereu că viața lui nu s-a încadrat în acest standard de rating și nu are cum să respecte acest lucru. Așa se face că în sala de cinema nu este permis accesul copiilor sub 15 ani, nici măcar cu acordul părinților.
Filmul începe cu artistul îmbrăcat într-un costum de scenă roșu cu aripi de înger din care cad simbolic pene, ca un înger căzut. Merge la un centru de dezintoxicare și mărturisește: sînt Elton Hercules John, dependent de droguri, de sex, de cumpărături; am probleme cu consumul de alcool și sînt bulimic. Consiliera îl întreabă: cum erai cînd ai fost copil? Și de aici începe călătoria înapoi în timp în viața și cariera unuia dintre cei mai apreciați și bogați cîntăreți din lume. Pe numele lui real Reginald Dwight, viitorul artist a fost un copil precoce, un fel de Mozart cu o memorie muzicală foarte bună și care în momentul în care atingea apăsat clapele pianului pentru primele măsuri capta audiența.
Muzica rock l-a atras de la bun început și nu e de mirare că la 23 de ani era deja un star ce umplea sălile de concerte cu stilul său electrizant. Nu doar interpretarea, ci și ținutele excentrice și peste 50 de perechi de ochelari care mai de care mai neobișnuiți (pe care îi poartă și Taron Egerton în film) au făcut din Elton John un artist ușor de recunoscut și greu de ignorat.
În ”Rocketman” Elton John pare că vrea să facă pace cu toată lumea: un tată ce l-a părăsit, o mamă ce nu i-a arătat afecțiune, un impresar pe care l-a considerat iubit (John Reid), dar care nu a vrut decît să se îmbogățească de pe urma lui și care i-a spus direct: ”voi primi 20 la sută din drepturile de difuzare a pieselor tale și după ce te vei sinucide”. Lipsa de iubire pare să fi fost constanta vieții lui Elton John. Pe de altă parte, are sinceritatea să recunoască și că ”prima oară m-am purtat ca o jigodie prin 1975, și de atunci o țin tot așa”. Singurul prieten adevărat, ce i-a stat alături necondiționat, este Bernie Taupin. El a scris versurile celor mai multe din cîntecele lui Elton John și este omul care l-a susținut cel mai mult.
”Rocketman” este moralizator, îți spune cît de jos poți cădea cînd pierzi controlul. Ne arată însă și faptul că atunci cînd vrei, te poți ridica și poți străluci din nou. Elton John is still standing.
Anca Mureșan Bota
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.