Cum să evităm toxinfecțiile alimentare pe timpul verii
Toxiinfecţiile alimentare le întâlnim mai mult în perioada caldă, pentru că mâncarea se alterează mai uşor, germenii cresc mai uşor. Nu toate manifestările acestea digestive sunt toxiinfecţii alimentare: pot fi şi greşeli alimentare care conduc la sindroame diareice, sau pot fi germeni de tip viral, mai bine zis viroze şi enteroviroze care apar şi în perioada rece, dar mai frecvent în perioada caldă.
Forma pe care o dezvoltă – sau dacă dezvoltă această formă – depinde de organism. Sunt organisme mai sensibile care nu luptă deloc împotriva acestor infecţii, aceia fac diarei severe care pot merge cu dezechilibre hidro-electrolitice ori chiar cu forme de şoc. Dar sunt şi forme mai uşoare, când pacientul are şi el o floră microbiană intestinală şi s-ar putea ca aceea să fie mai adecvată să lupte cu ceea ce intră din exterior şi să nu facă aceste forme severe.
Ideea e că dacă sunt 1 sau 2 scaune diareice, trebuie ţinut un pic de regim alimentar: fără tocătură, fără sosuri ş.a.m.d. Vara în general nu este bine să se lase cremele, îngheţatele, sosurile afară, deci să fie într-un loc răcoros. Nu e bine ca mâncarea să treacă de 24 de ore.
Depinde şi de condiţiile igienico-sanitare: în mod normal, dacă ai pregătit ceva, trebuie acoperit, pentru că şi muştele, ţânţarii sau alte insecte pot fi vectori.
Ceea ce este însă foarte important, să ştim când ne adresăm medicului. Dacă scaunele sunt ca apa, sunt multe, atunci trebuie să ne prezentăm la medic. Există şi o categorie de pacienţi care se pot deshidrata mai uşor şi care pot face complicaţii: ei sunt diabeticii, cei cu insuficienţă renală, cei cu insuficienţă cardiacă şi cei care sunt cu patologie hepatică (hepatită cronică sau ciroză). La pacienţii sănătoşi, dacă sunt 2 scaune autolimitate, putem rămâne acasă; dacă avem însă o patologie, este mai bine să ne prezentăm, să vedem dacă toate sunt în regulă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 iunie 2019, 16:41
Vasile Luca / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.