Oferta locurilor în facultăți, la Universitatea Babeș-Bolyai (AUDIO)
Pentru anul universitar 2019-2020, Universitatea Babeş-Bolyai scoate la concurs la licenţă 244 de programe, iar la nivel de masterat 217 programe, Anna Sós:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 iunie 2019, 16:55
Secţiile de norvegiană şi japoneză din cadrul Facultăţii de Litere sunt la mare căutare în rândul tinerilor care vor să devină studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai. 6.6 candidaţi pe loc a fost anul trecut concurenţa la japoneză, în timp ce la norvegiană a fost de 5 pe un loc. Profilurile care au legătură cu informatica rămân însă an de an în topul preferinţelor absolvenţilor de liceu.
La specializarea Media digitală de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, s-a înregistrat în 2018 cea mai mare concurenţă: 16.7 candidaţi pe un loc. În topul celor mai căutate secţii au fost Contabilitate şi informatică de gestiune, Informatică, Informatică economică şi Psihologie, toate cu peste 6 candidaţi pe loc.
Prorectorul UBB, Anna Sós, precizează că în total, universitatea oferă 15.000 de locuri pentru licenţă şi 10.000 la masterat:
La licenţă scoatem 4975 de locuri bugetate, la care se adaugă dublu pentru taxă. Iar la masterat avem 3451 de locuri, plus în jur de 6000 de locuri la taxă. Un loc la taxă înseamnă doar pentru un an, deoarece după primul an se ierarhizează candidaţii şi intră pentru anul II la buget cei care sunt primii.
La mijlocul lunii iulie încep admiterea la Universitatea Babeş-Bolyai. Fiecare facultate şi-a stabilit propriul calendar, care poate fi consultat pe site-ul www.ubbcluj.ro. Prorectorul Anna Sós spune că în secţiunea dedicată admiterii se găsesc şi informaţiile referitoare la modul în care fiecare facultate face selecţia candidaţilor:
La admiterea din acest an, perioada este 16-31 iulie. În acest interval, fiecare facultate defineşte calendarul propriu pentru înscriere pentru admiterea efectivă şi pentru confirmarea locului. Fiecare facultate defineşte şi modul în care organizează admiterea, însemnând de la un eseu motivaţional până la un test de inteligenţă sau o lucrare scrisă.
Prin programul de admitere, universitatea asigură şi locuri speciale pentru tinerii rromi. În limita poziţiilor disponibile, aceştia pot opta pentru oricare din specializări, dar – spune prorectorul Anna Sós – în general aceste locuri nu se ocupă:
De ani de zile avem locuri speciale dedicate celor care vin din rândul etniei rrome. La licenţă avem 60 de locuri, la master 25, iar la doctorat 3 locuri speciale pentru ei. Din experienţa anilor precedenţi, nu putem ocupa aceste locuri deoarece nu avem suficienţi candidaţi.
Pe lângă locurile dedicate rromilor, UBB mai are 70 de poziţii special păstrate pentru absolvenţii liceelor din mediul rural. Alte 100 de locuri sunt dedicate cetăţenilor străini cu naţionalitate română. În general ele sunt ocupate de tineri din Republica Moldova, dar pentru aceste poziţii s-au înscris anii trecuţi şi absolvenţi de liceu din Albania şi Italia.
Mihai Miclăuş / Andrea Nagy
Foto: Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.