Clujul reciclează. Cum se face corect colectarea selectivă (AUDIO)
Deşeuri reziduale, hârtie-carton, plastic-metal şi sticlă sunt cele 4 fracţii de colectare stabilite de autorităţi.
Articol editat de Andrei Cretoiu, 25 iunie 2019, 12:41
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, ne-a adus detalii marţi dimineaţă, 25 iunie, la matinalul Radio Cluj, despre cum se va desfăşura procesul de colectare:
Firmele de salubritate vor pune la dispoziţia asociaţiilor de proprietari, acolo unde sunt locuri special amenajate pentru depozitarea gunoiului, pubele speciale pentru această colectare.
La deşeurile din plastic şi metal – sunt acele deşeuri care se colectează în recipiente galbene, atât la blocuri cât şi la case – sunt bidoane, cutii, cutii de carton tetrapack, folii de plastic, pahare, recipienţi, ghivece, tăvi, ambalaje din polistiren. Ambalajele din plastic care nu pot fi curăţate se consideră deşeuri reziduale. Deci dacă avem o sticlă de ulei şi ea nu poate fi curăţată, sau este vorba de o pungă care este foarte murdară, nu se pune la deşeuri reciclabile, ci se pune la deşeurile menajere.
Carne, lactate, lemn tratat, sacul de la aspirator, scutece, veselă din porţelan, acestea sunt deşeurile reziduale amestecate care se pun în containerul negru sau în punga neagră.
Deşeurile din sticlă se colectează în recipientul verde, fără capacul de metal. Dacă este murdar şi nu poate fi clătit, atunci sigur, nu se va pune la deşeuri reciclabile.
Deşeurile din hârtie şi carton se pun în recipientul albastru: sunt ziare, reviste, documente, cutii de carton, plicuri. Deşeurile care conţin reziduri de mâncare se pun la cele amestecate, nu se pun la deşeurile reciclabile. (Dan Tarcea, viceprimarul Clujului)
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.