Cum alegem corect destinația de concediu?
Mintea noastră are nevoie să facă o diferență clară între experiențele pe care noi, ca indivizi, le trăim zilnic sau în situaţii speciale. Sinele nostru este și el strict legat de modul în care se consumă aceste experiențe emoționale și afective. Şi, aşa cum ştim cu toţii, în această perioadă a verii, refugiul cel mai potrivit este destinaţia de concediu. Fie că îl petrecem singuri (noi cu noi), cu familia sau cu prietenii, concediul trebuie să ne asigure relaxarea necesară şi mediul în care să ne reîncărcăm bateriile.
Când alegem destinația de concediu, e foarte important ca aceasta să aibă legătură cu nevoile noastre interioare, nevoile sufletești. Dacă vă doriţi, nu doar amintiri, ci și efecte benefice pe termen lung, e important să țineți cont de acest aspect. Spre exemplu, dacă vă simțiți epuizaţi sau doar stresați după o perioadă mai lungă de suprasolicitare, cel mai indicat este să alegeți o destinație într-un loc cu aer curat, la munte, de exemplu, unde să puteți face plimbări, drumeții în aer liber, unde elementele naturii contribuie în procesul de regăsire de sine. Trebuie să ştiţi că plimbatul detensionează şi de aceea multe persoane care cu suferințe emoționale mai adânci, se îndreaptă spre munte, liniste, aer curat şi multe plimbări.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iunie 2019, 11:37 / actualizat: 3 iulie 2019, 17:21
Dacă alegeţi un concediu pentru întreaga familie, adică o vacanţă şi cu copiii, alternați activităţile liniştite, de relaxare, cu unele mai antrenante, atractive şi pentru ei, cum ar fi parcurile în natură cu posibilităţi de căţărare, jocuri antrenante sau întreceri sportive. Copetiţiile de alergare pot face bine şi adulţilor, pentru o doză suplimentară de endorfine şi adrenalină. Antrenaţi în activităţi cu mişcare în aer curat, copiii vor avea ocazia să îşi consume din surplusul de energie, să îşi facă noi prieteni. Dacă activitatea este organizată într-un context de vacanţă, aveţi şi griji mai puţine pentru că vor fi supravegheaţi, se vor distra în siguranță, iar dumneavoastră vă puteţi relaxa în continuare chiar dacă veți rămâne totuși conectați emoțional prin faptul că sunteți atenți și la nevoile lor.
Dacă, însă, vă doriţi altceva de la concediu şi alegeți stațiunile aglomerate de la mare, cu muzică zgomotoasă, viață de noapte intensă, deja sunteţi conştienţi că nu veți reuși să vă deconectați energetic de la o sursa de stres, adică de la suprasolicitare şi, probabil nici nu vă doriţi acest lucru. Poate sunteţi o persoană care suferă de singurătate, pe termen scurt şi, astfel, unde este multă lume, aveţi ocazia să întâlniţi oameni noi. Poate o aşa-zisă “baie de oameni,, este un concediu ideal pentru dumneavoastră. Dar, dacă alegeţi concediul la mare, în cuplu şi cu copiii, nu vă aşteptaţi ca cei mici să fie şi liniştiţi şi încântaţi, în acelai timp. Cu siguranţă se vor distra de minune, dacă le place în apă, însă, se poate să firi empatice şi să împrumute din agitaţia aglomeraţiei, iar în acest caz, veţi avea nevoie de extra răbdare. Acum că v-am spus despre ambele variante: munte şi mare, sper că aţi reţinut şi ce trebuie să puneţi suplimentar în bagaj dacă alegeţi marea pentru bucuria celor mici: da, răbdare. Iar dacă vreţi relaxare pentru toţi, sfatul meu este ca după câteva zile, nu mai mult de șapte, la mare, să vă bucuraţi vreo trei zile şi de liniştea muntelui.
Valentina Simon – Simon Institute, psihoterapeut sistemic pentru cuplu si familie
Alina Nechita
Foto: Alina Nechita
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.