În oraşul acesta mare, este loc pentru un oraş mai mic! (FOTO+AUDIO)
Clubul Rotary din Cluj-Napoca împlineşte anul acesta 25 de ani de la reînfiinţare. Cu această ocazie, membrii săi au inaugurat o machetă de bronz a zonei centrale a municipiului, amplasată în colţul sud-vestic al Pieţei Unirii. Macheta înfăţişează Piaţa Unirii, Piaţa Avram Iancu şi Piaţa Cipariu, precum şi toate zonele şi străzile adiacente.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 25 iunie 2019, 14:53 / actualizat: 1 iulie 2019, 14:25
Clubul Rotary din Cluj-Napoca împlineşte anul acesta 25 de ani de la reînfiinţare. Cu această ocazie, membrii săi au inaugurat o machetă de bronz a zonei centrale a municipiului, amplasată în colţul sud-vestic al Pieţei Unirii. Macheta înfăţişează Piaţa Unirii, Piaţa Avram Iancu şi Piaţa Cipariu, precum şi toate zonele şi străzile adiacente.
Cu clădirile sale istorice, cu micile cafenele ascunse de care se leagă amintirea vreunui grup de prieteni, cu traficul său intens fie că e dimineaţă ori după-amiază, Clujul merită pe deplin calificativul de mare oraş. Dar în marele oraş este loc şi pentru un oraş mai mic: aşa, cam de 1.5 pe 2 metri, construit din bronz, la o scară de 1 la 500. Traian Strâmbu, secretar în cadrul Rotary Club Cluj-Napoca:
Este o machetă a centrului istoric: o machetă în bronz, care este special făcută şi cu inscripţie braille pentru nevăzători.
Macheta reproduce zona centrală a oraşului Cluj-Napoca şi va fi utilă atât turiştilor, cât şi comunităţii locale a nevăzătorilor, care vor putea avea sub degete centrul oraşului, cu străzi şi clădiri, dar şi cu spaţii verzi. Un reprezentant al clubului îmi explică structura micului oraş:
Părţile aspre reprezintă spaţiile verzi dintre clădiri. De exemplu unde e Teatrul Naţional, e acest spaţiu verde mai mare în spate. Zidul acesta aparţine de Bastionul Croitorilor.
Silviu Vanda, fostul director al Liceului pentru Deficienţi de Vedere, este cel care o testează primul. Fiecare punct de interes de pe machetă este marcat cu un număr, inscripţionat în alfabet convenţional şi în braille. La marginea micului oraş se află legenda: care număr, cărui obiectiv îi corespunde:
Tribunalul Cluj, Biserica Piariştilor, Bulevardul 21 decembrie 1989. Sunt puncte foarte ascuţite, înţeapă la mâini!
Mi-a plăcut că am identificat traseul pe care mergeam în tinereţile mele, când fugeam de la lucru la facultate, pe str. Universităţii şi străduţa Baba Novac.
Proiectul este opera arhitectului Gheorghe Elcan. A fost nevoie de 3 ani pentru ca macheta să ajungă la forma perfectă, chiar dacă echipa s-a ajutat şi de o tehnologie modernă, imprimarea 3D:
Gheorghe Elcan: Noi avem la dispoziţie o tehnică 3D, care poate să-ţi facă nişte desene foarte bine făcute să fie reprezentate în spaţiu.
Andrea Nagy: Care sunt graniţele micului oraş?
Gheorghe Elcan: Graniţele sunt cele două pieţe care reprezintă două epoci în dezvoltarea Clujului: epoca istorică, medievală, şi epoca modernă. Este Piaţa Unirii, unde suntem acum, şi este Piaţa Ştefan cel Mare şi Avram Iancu, care este pe partea estică.
Dacă marele oraş vi se pare uneori complicat şi vă supraîncarcă, vizitaţi macheta tactilă amplasată în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca. Dacă veţi popula în minte străzile late de un deget şi clădirile cât un ou cu oameni mici-mititei, vă garantez că vă veţi destinde!
Andrea Nagy
Foto: Facebook Emil Boc
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.