Ascultă Radio România Cluj Live

Cel mai controversat aliment al tuturor timpurilor!

Cel mai controversat aliment al tuturor timpurilor!

Articol editat de cristina.rusu, 26 iunie 2019, 12:00 / actualizat: 3 iulie 2019, 17:22

Oul este unul din cele mai comune alimente. Este ieftin, bogat în proteine şi versatil. Cu toate acestea, oul are şi o parte întunecată, din cauza căreia se află, de zeci de ani, în centrul unei dezbateri ştiinţifice dintre cele mai intense.

Pe lângă proteine, oul are un conţinut ridicat de grăsimi şi de colesterol. Începând din anii 90, oamenii au dezvoltat o teamă aproape superstiţioasă de grăsimi şi bunul ou, în special gălbenuşul, a început să fie exclus din alimentaţie. Gălbenuşul este locul în care se concentrează toate vitaminele şi mineralele, dar şi locul unde se ascunde colesterolul.

Colesterolul este o substanţă esenţială pentru producţia de hormoni în organism. O parte este produs de organism, iar o altă parte o luăm din alimente. Există un punct dincolo de care colesterolul are un impact negativ asupra arterelor. Pentru mult timp, evitarea gălbenuşului de ou era recomandată pentru sănătatea inimii.

Receptarea de care s-a bucurat oul a cunoscut o îmbunătăţire când studiile au arătat că a consuma gălbenuş nu doar că nu creşte, ci chiar scade nivelul de colesterol. Alte studii au confirmat că a consuma surse externe de colesterol nu înseamnă neapărat şi o creştere a nivelului din corp.

Oul nu a avut însă parte de linişte pentru mult timp. În 2012, un studiu a arătat că a mânca ouă este la fel de rău pentru organism precum fumatul, iar alţi cercetători au părut să găsească o corelaţie statistică între consumul de ouă şi mortalitatea timpurie.

Cercetarea în ceea ce priveşte influenţa unor alimente este extrem de dificilă, datorită numeroşilor factori care trebuie să fie luaţi în considerare. Cu siguranţă că mai multe dezbateri vor urma, dar până atunci, nu trebuie să renunţăm complet la ouă.

Este de ajuns dacă ne străduim să le tratăm cu moderaţie şi dacă tindem către o alimentaţie echilibrată şi variată.

 

Sursă: Myfitnesspal.com

Foto: arhivă radio

Andrea Nagy

 

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Diverse miercuri, 15 ianuarie 2025, 12:00

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!

Potrivit unui studiu recent, consumul de kiwi înainte de culcare nu doar îmbunătăţeşte calitatea somnului, ci sprijină şi recuperarea...

Calitatea somnului poate fi îmbunătățită de consumul de kiwi!
Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Diverse marți, 14 ianuarie 2025, 12:00

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor

În sezonul virozelor, este important să ne fortificăm sistemul imunitar.   Lăptişorul de matcă este unul dintre cele mai valoroase produse...

Lăptișorul de matcă benefic în sezonul virozelor
Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 12:00

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave

Locuirea în apropierea unui aeroport și expunerea constantă la zgomotul avionului ar putea crește semnificativ riscul de atacuri de cord, aritmii...

Zgomotul avionului crește riscul de probleme cardiace grave
Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 10:29

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate

Dincolo de telefoanele mobile, care ne însoțesc oriunde mergem, ceasurile inteligente câștigă încrederea a din ce în ce mai multor...

Ceasurile inteligente: riscuri ascunse pentru sănătate
Diverse luni, 13 ianuarie 2025, 00:00

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO

”Orașul de gheață din Harbin”, cel mai mare parc tematic din lume dedicat statuilor din gheață și zăpadă, a atras peste 1 milion de...

”Orașul de gheață” atrage milioane de oameni în fiecare an | VIDEO
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 12:00

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav

Persoanele care lucrează fără a-şi lua pauza de prânz riscă să se îmbolnăvească grav, indică rezultatele unui studiu recent care se...

Lipsa pauzei de prânz ne poate îmbolnăvi grav
Diverse duminică, 12 ianuarie 2025, 00:00

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar.   Fie că este vorba despre...

12 ianuarie – Ziua persoanelor roșcate și Ziua Marțipanului!
Diverse sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 12:00

Suplimentele alimentare pot avea efecte negative asupra sănătăţii

Suplimentele alimentare, consumate de milioane de oameni din întreaga lume, pot creşte riscul de cancer, avertizează un nutriţionist celebru....

Suplimentele alimentare pot avea efecte negative asupra sănătăţii