Cel mai controversat aliment al tuturor timpurilor!
Articol editat de cristina.rusu, 26 iunie 2019, 12:00 / actualizat: 3 iulie 2019, 17:22
Oul este unul din cele mai comune alimente. Este ieftin, bogat în proteine şi versatil. Cu toate acestea, oul are şi o parte întunecată, din cauza căreia se află, de zeci de ani, în centrul unei dezbateri ştiinţifice dintre cele mai intense.
Pe lângă proteine, oul are un conţinut ridicat de grăsimi şi de colesterol. Începând din anii 90, oamenii au dezvoltat o teamă aproape superstiţioasă de grăsimi şi bunul ou, în special gălbenuşul, a început să fie exclus din alimentaţie. Gălbenuşul este locul în care se concentrează toate vitaminele şi mineralele, dar şi locul unde se ascunde colesterolul.
Colesterolul este o substanţă esenţială pentru producţia de hormoni în organism. O parte este produs de organism, iar o altă parte o luăm din alimente. Există un punct dincolo de care colesterolul are un impact negativ asupra arterelor. Pentru mult timp, evitarea gălbenuşului de ou era recomandată pentru sănătatea inimii.
Receptarea de care s-a bucurat oul a cunoscut o îmbunătăţire când studiile au arătat că a consuma gălbenuş nu doar că nu creşte, ci chiar scade nivelul de colesterol. Alte studii au confirmat că a consuma surse externe de colesterol nu înseamnă neapărat şi o creştere a nivelului din corp.
Oul nu a avut însă parte de linişte pentru mult timp. În 2012, un studiu a arătat că a mânca ouă este la fel de rău pentru organism precum fumatul, iar alţi cercetători au părut să găsească o corelaţie statistică între consumul de ouă şi mortalitatea timpurie.
Cercetarea în ceea ce priveşte influenţa unor alimente este extrem de dificilă, datorită numeroşilor factori care trebuie să fie luaţi în considerare. Cu siguranţă că mai multe dezbateri vor urma, dar până atunci, nu trebuie să renunţăm complet la ouă.
Este de ajuns dacă ne străduim să le tratăm cu moderaţie şi dacă tindem către o alimentaţie echilibrată şi variată.
Sursă: Myfitnesspal.com
Foto: arhivă radio
Andrea Nagy