Ascultă Radio România Cluj Live

Cel mai controversat aliment al tuturor timpurilor!

Cel mai controversat aliment al tuturor timpurilor!

Articol editat de cristina.rusu, 26 iunie 2019, 12:00 / actualizat: 3 iulie 2019, 17:22

Oul este unul din cele mai comune alimente. Este ieftin, bogat în proteine şi versatil. Cu toate acestea, oul are şi o parte întunecată, din cauza căreia se află, de zeci de ani, în centrul unei dezbateri ştiinţifice dintre cele mai intense.

Pe lângă proteine, oul are un conţinut ridicat de grăsimi şi de colesterol. Începând din anii 90, oamenii au dezvoltat o teamă aproape superstiţioasă de grăsimi şi bunul ou, în special gălbenuşul, a început să fie exclus din alimentaţie. Gălbenuşul este locul în care se concentrează toate vitaminele şi mineralele, dar şi locul unde se ascunde colesterolul.

Colesterolul este o substanţă esenţială pentru producţia de hormoni în organism. O parte este produs de organism, iar o altă parte o luăm din alimente. Există un punct dincolo de care colesterolul are un impact negativ asupra arterelor. Pentru mult timp, evitarea gălbenuşului de ou era recomandată pentru sănătatea inimii.

Receptarea de care s-a bucurat oul a cunoscut o îmbunătăţire când studiile au arătat că a consuma gălbenuş nu doar că nu creşte, ci chiar scade nivelul de colesterol. Alte studii au confirmat că a consuma surse externe de colesterol nu înseamnă neapărat şi o creştere a nivelului din corp.

Oul nu a avut însă parte de linişte pentru mult timp. În 2012, un studiu a arătat că a mânca ouă este la fel de rău pentru organism precum fumatul, iar alţi cercetători au părut să găsească o corelaţie statistică între consumul de ouă şi mortalitatea timpurie.

Cercetarea în ceea ce priveşte influenţa unor alimente este extrem de dificilă, datorită numeroşilor factori care trebuie să fie luaţi în considerare. Cu siguranţă că mai multe dezbateri vor urma, dar până atunci, nu trebuie să renunţăm complet la ouă.

Este de ajuns dacă ne străduim să le tratăm cu moderaţie şi dacă tindem către o alimentaţie echilibrată şi variată.

 

Sursă: Myfitnesspal.com

Foto: arhivă radio

Andrea Nagy

 

Beneficiile consumului regulat de ouă
Diverse joi, 20 februarie 2025, 12:00

Beneficiile consumului regulat de ouă

Conform unui nou studiu, consumul regulat de ouă ar putea fi asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare în rândul...

Beneficiile consumului regulat de ouă
S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Diverse joi, 20 februarie 2025, 00:00

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran

O echipă de oameni de știință germani au identificat o falie geologică masivă care se întinde pe aproximativ 1.500 de kilometri, din sud-estul...

S-a descoperit o falie masivă care se întinde din Turcia până în Iran
Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 16:08

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România și Salvamont Argeș a organizat cea de-a XI-a ediție a Stagiului Național de Formare...

Lucky, câinele de salvare din avalanșă a învățat să meargă cu elicopterul
Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 14:24

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai

Sorana Cîrstea s-a calificat, astăzi, în optimile de finală ale turneului de tenis de la Dubai, competiție dotată cu premii totale de peste...

Sorana Cîrstea e în optimi la Dubai
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Ceaiul verde este adesea etichetat ca fiind doar o versiune sănătoasă a ceaiului, dar multe persoane nu sunt conştiente de beneficiile sale...

Trei căni de ceai verde pe zi pot reduce riscul de accident vascular cerebral
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 12:00

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella

Francesco Rivella a murit la vârsta de 97 de ani, relatează cotidianul italian „La Repubblica”.   El a fost în special omul din...

A murit Francesco Rivella, inventatorul cremei Nutella
Diverse miercuri, 19 februarie 2025, 00:00

Descoperire „excepțională” în Antarctica

Un progres major pentru paleontologie.   O fosilă aproape completă a craniului celei mai vechi păsări moderne cunoscute a fost descoperită...

Descoperire „excepțională” în Antarctica
Diverse marți, 18 februarie 2025, 12:00

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii

În sezonul gripei şi răcelilor, prevenţia ne poate proteja de îmbolnăviri. Pentru a evita nasul înfundat, durerile în gât şi febra, trebuie...

Cinci suplimente alimentare pentru stimularea imunităţii