Ziua Drapelului Național
Articol editat de cristina.rusu, 26 iunie 2019, 09:00 / actualizat: 26 iunie 2019, 13:06
Miercuri, 26 iunie, este marcată în România Ziua Drapelului Naţional, proclamată prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.
Potrivit acestei reglementări, Ziua Drapelului Naţional va fi marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.
De asemenea, Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.
Drapelul naţional este unul din cele trei simboluri naţionale ale României, parte a identităţii naţionale, alături de Stema naţională şi Imnul naţional.
Drapelul României este tricolor: roşu vermillon, galben crom şi albastru cobalt, plasate vertical, albastrul fiind aşezat la lance, galben la mijloc şi roşu în exterior.
În îndelungata istorie a ţării, drapelul României nu a suferit transformări majore, cu excepţia proporţiilor şi poziţiilor culorilor.
Conform legii, drapelul României are formă dreptunghiulară, laţimea lui fiind egală cu 2/3 din lungimea acestuia, iar dimensiunile fîşiilor culorilor sunt egale.
Drapelul României se arborează în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional şi ca pavilion pentru navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.
Drapelul României se arboreaza temporar cu prilejul zilei naţionale a României şi al altor sărbători naţionale, cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, cu prilejul vizitelor oficiale întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern, sau de alte înalte personalităţi politice, sau în cazul unor ceremonii militare, competiţii sportive, ori în timpul campaniilor electorale
Drapelul României se arborează, de asemenea, la sediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale statului român din străinătate.
Tododată, drapelul României în bernă se arborează în zilele de doliu naţional, stabilite de Guvern.
Dacă drapelul României se arborează alături de unul sau mai multe drapele de stat străine – neapărat toate de aceleaşi dimensiuni şi la aceeaşi înălţime – , drapelul României se arborează în stânga, privind drapelele din faţă (dacă se arborează două drapele) sau în mijloc (dacă se arborează mai multe drapele).
Ziua Drapelului a fost marcată în Transilvania!
La Zalău a avut loc un ceremonial militar şi religios, desfăşurat pe platoul din faţa Instituţiei Prefectului.
În cadrul festivităţii, drapelul tricolor, sfinţit cu o seară înainte, a fost arborat pe catarg, pe acordurile Imnului Naţional, cântat de Fanfara Promenada a Casei Municipale de Cultură a municipiului Zalău. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare.
La Alba Iulia, la ceremonialul de înăltare a Drapelului României pe catargul din Piata Tricolorului au participat reprezentanţi ai administraţiei judeţene, locale, dar şi numeroşi cetăţeni.
Comandantul Garnizoanei Alba Iulia, Colonel Marcel Domșa:
…………………………………………………………………………………………………………………
Ceremonia, de sfințire și înălţare a Drapelului Naţional al României pe catarg care s-a desfășurat în Piața Centrală din municipiul Bistrița, în fața statuii lui Andrei Mureșanu, a fost încheiată de o paradă specială, cu defilarea drapelelor istorice și defilarea gărzii de onoare a Brigăzii 81 mecanizate Bistrița.
Bistrițenii au putut admira stindardul dacilor – Draco, Steagul lui Ștefan cel Mare – cel mai vechi steag care se păstrează în România, steagul de luptă al domnitorilor Șerban Cantacuzino și Alexandru Ghica, a lui Tudor Vladimirescu, drapelul adoptat de către Guvernul Provizoriu al Țării Românești în 1848, drapelele din timpul lui Al. I. Cuza, ale pricipelului Carol I, Drapelele de luptă din timpul Regelui Ferdinand I, a Regelui Carol al II și cel din timpul Regelui Mihai I dar și drapele oficiale ale României care au marcat venirea comuniștilor la putere și apoi cele oficiale al României din 1948, 1952, 1965 și 1991.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.