O moluscă se hrăneşte cu piatră şi elimină nisip
Articol editat de cristina.rusu, 27 iunie 2019, 06:00 / actualizat: 27 iunie 2019, 9:24
Lithoredo abatanica este un organism care se hrăneşte cu pietre, eliminând nisip în urma unui proces digestiv care rămâne misterios pentru oamenii de ştiinţă.
Această moluscă, descoperită pe albia unui râu din Filipine, a fost prezentată cu câteva zile în urmă de un grup internaţional de cercetători în publicaţia Proceedings of the Royal Society B.
Este vorba de o anelidă înrudită cu scoicile, dar cu caracteristici atât de diferite de animalele cunoscute, încât este considerată o nouă specie şi un nou gen. Ciudatele vietăţi au un aspect alb translucid.
Moluscele care pătrund în lemnul vapoarelor sunt cunoscute pentru obiceiul de a se hrăni cu lemn, ceea ce îi îngrozeşte pe marinari şi îi fascinează pe oamenii de ştiinţă deoarece ele digeră pulberea de lemn cu ajutorul unei bacterii simbiotice care trăieşte în branhiile lor.
Spre deosebire de acestea, creaturile care se hrănesc cu piatră nu dispun de cecum, acel organ extins folosit la digestia lemnului şi care este comun tuturor moluscelor de acest fel.
Experţii nu au înţeles încă ce nutrienţi extrag aceste bizare animale din piatra pe care o consumă. Ei cred că una din explicaţii ar fi că granulele de piatră le-ar putea ajuta la măcinarea planctonului şi altor organisme care plutesc în apă, cam aşa cum păsările se servesc de pietre pentru a fragmenta hrana înghiţită.
Dar s-ar mai putea ca aceste molusce să fie capabile să extragă nutrienţi din piatră printr-un proces care nu este încă înţeles.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.