Vijeliile au făcut ravagii în țară
Articol editat de Andrei Cretoiu, 28 iunie 2019, 09:10 / actualizat: 28 iunie 2019, 13:59
Joi, 27 iunie, vijeliile au afectat judeţele din nord-vest, unde au fost emise atenţionări cod roşu de vreme severă iminentă.
Peste 200 de arbori au fost doborâţi de vânt, 30 de acoperişuri au fost afectate, iar peste 20 de autotorisme au fost avariate în urma vântului care a suflat cu putere în ultimele 24 de ore.
Precizarea a fost făcută vineri, 28 iunie, de reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
În urma furtunilor de scurtă durată, dar de intensitate semnificativă, au fost semnalate efecte negative la nivelul a 98 de localităţi din 20 de judeţe.
Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei acumulate în 80 de locuinţe, curţi şi subsoluri, dar şi pentru înlăturarea aluviunilor şi facilitarea scurgerilor apei de pe 31 de străzi.
Potrivit corespondenţilor Radio România, mii de gospodării au rămas fără curent electric în Maramureş, Alba, Bistriţa-Năsăud, dar și în Neamţ şi Timiş.
Furtuna puternică care s-a abătut asupra județului Maramureș a făcut ravagii în mai multe localități.
Vântul puternic a smuls acoperișul unui bloc din Baia Mare, de pe strada Victoriei. Au fost surprinse sub dărămâturi două persoane, care au fost salvate de echipele de intervenție, iar acum se află în afara oricărui pericol.
Probleme au fost și în Pasul Hera, unde câțiva copaci s-au prăbușit peste partea carosabilă, însă nu a fost necesară închiderea circulației.
De asemenea, opt linii de medie tensiune au fost afectate, parțial sau total, în zona Codru, Seini, Leordina Valea Vișeului, Coroieni, Baba, Vima Mică, Vălenii Șomcutei, Cavnic, Lăpușul Românesc, Suciu de Sus și Groșii Țibleșului.
Vântul puternic și torenții au afectat localitățile Vișeu, Borșa și Bistra.
Până vineri, 28 iunie, la ora 12:00, județul Maramureș se află sub incidența unei avertizări meteorologice cod galben de inundații, în bazinele hidrografice Vișeu, Iza și Someș.
Vântul puternic a dărâmat copaci şi a desprins acoperişurile unor clădiri în municipiul Satu Mare.
Peste 10.000 de abonaţi din diverse zone ale judeţului Alba au rămas, joi seara, 27 iunie, fără curent electric, în urma unor avarii provocate de copacii doborâţi de vijelie pe liniile de tensiune.
Probleme au fost înregistrate în localităţile Lunca Mureşului, Lopadea, Hopârta, Miraslău, Ciuguzel, Şoimuş, Livezile, Sâncel, Biia, Blandiana, Ponor, Rimetea, Avram Iancu, Lazuri, Arieşeni şi Gârda de Sus.
Peste 40.000 de bihoreni, din 116 localităţi, au rămas joi, 27 iunie, fără curent electric în urma unui cod roşu de furtuni.
În această dimineaţă mai erau nealimentaţi aproximativ 800 de consumatori.
Joi, 27 iunie, înre orele 17.20 şi 21.00, la dispeceratul ISU Bihor au fost primite peste 150 de apeluri care sesizau producerea unor situaţii de urgenţă provocate de furtuna puternică. Populaţia din judeţ a fost avertizată prin patru mesaje RO – ALERT.
Peste 100 de pompieri militari au acţionat cu 24 de autospeciale. Cele mai multe intervenţii, 37 , au avut loc în Oradea, unde o locuinţă, 6 curţi, 11 subsoluri şi 7 străzi au fost inundate.
De asemenea au fost doborâţi 11 copaci şi un stâlp.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.