S-a desemnat câștigătorul concursului de amenajare a Cetățuii
Articol editat de cristina.rusu, 2 iulie 2019, 14:41
Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunţat luni, 1 iulie, rezultatele concursului de soluţii pentru amenajarea Cetăţuii.
Prin preluarea terenurilor din această zonă, autorităţile locale îşi propun să obţină un spaţiu public reprezentativ pentru întregul oraş, predilect pentru evenimente în aer liber, tot odată păstrând atmosfera naturală a promontoriului.
Vasile Luca a stat de vorbă cu Silviu Aldea, reprezentant al Atelier Mass, firma care a prezentat proiectul câştigător:
Silviu Aldea: Sunt trei arhitecţi principali: Atelier Mass, Ana Horhat (o peisagistă din Cluj) şi Metapolis Architects din Belgia (un fost coleg de facultate care acum şi-a deschis un birou de proiectare.
Vasile Luca: Care sunt schimbările pe care le veţi realiza, peste 2-3 ani ce ne va atrage în această nouă zonă a oraşului?
Silviu Aldea: Practic proiectul nostru propune o înlăturare a elementelor parazitare, vor fi câteva lucruri esenţiale: va fi un parc foarte natural, plin de activităţi, de copaci, umbră; o cetate în care este scoasă în evidenţă din penumbra în care se situează astăzi; şi nu în ultimul rând versantul sudic, unde sunt o serie de scări şi construcţii care afectează peisajul.
Aici va fi o revenire la o stare premodernă, chiar preistorică: revine stânca drept principal protagonist, iar toţi parapeţii care astăzi sunt foarte vizibili şi decăzuţi vor fi înlocuiţi cu acest element natural. Deci practic o simplificare şi o clarificare a celor trei actori principali din această zonă.
Vasile Luca: Cât credeţi că va dura proiectarea care se va realiza?
Silviu Aldea: În funcţie de aceste studii, putem să avem şi nişte elemente mai precise, dar sperăm să se întâmple cât de repede şi să vedem cât mai curând acest loc făcut pentru clujeni.
Viceprimarul Dan Tarcea, invitat la matinalul Radio Cluj, a declarat că soluția găsită este cea mai puțin invazivă pentru cadrul natural al zonei:
Marele premiu a fost de 1,47 de milioane de lei, în această săptămână până la sfârși se va semna și contractul după care vom putea prezenta și graficul de implementare a acestui proiect. Discutăm despre un proiect pe 10 ha. și practic încercăm să nu afectăm spațiile verzi și ceea ce este deja constituit și conservat în zona respectivă. Va fi și un amfiteatru în aer liber. Clădirile istorice nu sunt în proprietatea noastră, noi avem o singură clădire în zonă si va fi reabilitată. Restul clădirilor sunt clădiri private și au început deja partea de reabilitare, unele din ele deja sunt gata reabilitate. (Dan Tarcea)
Vasile Luca / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.