Casetofonul cu căşti a împlinit 40 de ani!
Articol editat de cristina.rusu, 3 iulie 2019, 16:34 / actualizat: 5 iulie 2019, 11:37
La începutul lui iulie 1979, compania japoneză Sony lansa pe piaţă un produs nou: se numea Walkman şi a fost practic strămoşul gadgeturilor electronice portabile din ziua de azi.
Pentru adolescenţii de acum nu mai înseamnă mare lucru, dar cu siguranţă că ne amintim de momentele în care derulam caseta cu un creion, pentru a face economie la baterii.
Dar de unde a pornit ideea casetofonului cu căşti?
Morita Akio, cofondatorul Sony, era un mare iubitor de operă. Când călătorea chiar şi peste ocean, nu putea să-şi lase acasă casetele preferate. Şi copiii săi ascultau multă muzică oriunde mergeau: în maşină, în parcuri, la plajă; dar erau nevoiţi să care după ei un casetofon care astăzi ar fi considerat gigantic.
Morita a fost aşadar încântat de ideea unui aparat care să facă muzica portabilă. Cerinţele lui au fost următoarele: calitatea sunetului să fie bună, asemănătoare cu casetofoanele stereo din maşini; aparatul să fie uşor, astfel încât proprietarul să asculte muzică la plimbare ori la jogging; casetofonul să nu fie fragil.
Inginerii au protestat: „Cine ar avea nevoie de un casetofon care nu înregistrează?”, se întrebau aceştia. Ba mai mult, argumentul lor suprem era: „Utilizatorul unui astfel de aparat trebuie să fie un egoist, care le refuză celorlalţi plăcerea muzicii!”
Primul model a fost comercializat în Marea Britanie, în timpul vacanţei de vară. În nici 2 luni, compania a vândut 200 milioane de exemplare.
Casetofonul avea în jur de 300-400 de grame, la care se adăugau căştile ce cântăreau 50 de grame. Ca răspuns la argumentul egoismului, unele modele au fost dotate cu două intrări suplimentare pentru căşti, pentru ca plăcerea muzicii să fie împărţită.
Casetofonul cu căşti a ieşit la pensie în 2010, ca urmare a răspândirii pe piaţă a playerelor muzicale digitale. Deşi producţia nu a încetat complet, astăzi se întâmplă foarte rar să ne mai întâlnim cu un astfel de aparat.
Sursă: Index.hu
Andrea Nagy
Foto: captură video
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.