Gândacii de bucătărie devin indestructibili
Articol editat de cristina.rusu, 4 iulie 2019, 15:02
Articol editat de cristina.rusu, 4 iulie 2019, 15:02
Evoluţia îşi face treaba şi când vine vorba de mult huliţii gândaci de bucătărie. Conform cercetătorilor, aceştia devin din ce în ce mai rezistenţi la toate metodele dezvoltate pentru distrugerea lor.
Oamenii de ştiinţă au studiat o specie de gândaci de bucătărie capabili să dezvolte o rezistenţă încrucişată la insecticide. În decurs de 6 luni, cercetătorii nu au reuşit să le diminueze semnificativ numărul. Ba mai mult: atunci când s-a folosit o combinaţie de mai multe insecticide, gândacii au devenit de 6 ori mai rezistenţi în decurs de o singură generaţie.
Acest element în lupta împotriva gândacilor de bucătărie oferă o provocare pe care nu am sesizat-o până acum, a explicat Michael Scarf, profesor al universităţii Purdue.
Rezistenţa încrucişată înseamnă că un organism este rezistent nu doar la un ingredient al insecticidului, ci la întregul grup de substanţe chimice asemănătoare.
Dacă gândacii devin rezistenţi la mai multe substanţe în acelaşi timp, asta înseamnă că lupta împotriva lor exclusiv cu metode chimice nu poate să aibă sorţi de izbândă, au precizat cercetătorii.
Specialiştii folosesc combinaţii de substanţe chimice în exterminarea insectelor tocmai pentru a evita cazurile în care gândacii sunt rezistenţi la un insecticid. Dacă însă rezistenţa se dezvoltă atât de uşor de la o generaţie la alta, se pare că aceste metode vor fi în curând ineficiente.
Sursă: Origo.hu
Andrea Nagy
Foto: Brett Hondow/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.