Îngheţata, „arma” dulce împotriva stresului
Articol editat de cristina.rusu, 5 iulie 2019, 12:00 / actualizat: 5 iulie 2019, 14:41
Îngheţata, una dintre tentaţiile preferate în zilele fierbinţi, atât pentru copii cât şi pentru adulţi, nu este doar o plăcere, ci şi un medicament.
Povestea îngheţatei este veche. Acum 3000 de ani, în casele chinezilor bogaţi, se servea un desert delicios – suc dulce din fructe proaspete amestecat cu zăpadă sau gheaţă. Un astfel de desert l-a tentat şi pe Alexandru Macedon în timpul campaniilor sale în Persia şi India, iar Hippocrate considera îngheţata „un adevărat medicament”.
Desertul rece cucereşte Europa datorită comerciantului veneţian Marco Polo, care a adus reţeta de şerbet rece din China.
Astăzi, îngheţata este produsă în aproape toate ţările lumii, iar studiile au dovedit că ea reprezintă o modalitate foarte bună de a combate stresul. Laptele şi smântâna, unele dintre ingredientele principale ale îngheţatei, conţin triptofan – un sedativ natural eficient care calmează sistemul nervos, îmbunătăţeşte starea de spirit, ajută în cazul insomniilor.
Ornarea desertului cu ciocolată are efecte benefice asupra creierului. Cercetări anterioare au arătat că boabele de cacao conţin o substanţă asociată cu andrenalina, care creşte tensiunea arterială, accelerează pulsul şi este un stimulent natural datorită cafeinei.
RADOR
Foto: arhivă radio
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.