Noul Cod administrativ a intrat în vigoare
Noul Cod administrativ a intrat în vigoare, după ce a fost publicat, vineri, 5 iulie, în Monitorul Oficial. Acesta a fost adoptat, luna trecută, prin ordonanţă de urgenţă şi a suferit modificări în urmă cu trei zile.
În noul Cod administrativ se arată, între altele, că şeful statului poate refuza o numire în Guvern o singură dată, pe motive de oportunitate. Termenul primului ministru pentru propunere este de 5 zile, iar termenul de răspuns al preşedintelui este de 10 zile. În ceea ce priveşte mandatele consilierilor locali, acestea sunt validate de instanţă, nu de o comisie de validare. Documentul prevede, totodată, indemnizaţii de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consiliu judeţean. De asemenea, este prevăzut şi dreptul autorităţilor publice locale de a decide utilizarea limbii minorităţilor în instituţiile publice şi în situaţiile în care procentul locuitorilor vorbitori ai limbii respective este mai mic de 20%. O altă modificare vizează înlocuirea sintagmei „în forma bilingv” cu sintagma „în limba română şi în limba minorităţilor”, în cazul în care în comunitate trăiesc mai multe minorităţi.
Noul Cod administrativ este criticat atât de preşedintele Klaus Iohannis, cât şi de opoziţie. În opinia şefului statului, adoptarea documentului prin ordonanţă de urgenţă reprezintă un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România. Uniunea Salvaţi România consideră că noul cod va contribui şi mai mult la baronizarea administraţiei la nivel local şi la deteriorarea actului administrativ. La rândul lor, reprezentanţii UDMR afirmă că este vorba despre un regres în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor. Pe de altă parte, vicepremierul Daniel Suciu a precizat că noul Cod administrativ nu este perfect, dar că el va fi corectat în Parlament.
Articol editat de Andrada Ștefănescu, 6 iulie 2019, 12:08
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.