“Pacient caut donator! De plasmă”
Articol editat de cristina.rusu, 9 iulie 2019, 14:18
Unul din 5 români riscă să moară în lipsa tratamentului cu imunoglobulină, medicament obținut din plasma umană. Nu este o situație pur teoretică pentru că o criză de tratament, în România, a existat în ultimii trei ani.
Ca atare, Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare a lansat o campanie de conștienizare a nevoii de donator de plasmă, iar autoritățile din sănătate au reacționat imediat.
Un pacient cu imunodeficiență primară are nevoie, în medie, de 130 de donări de plasmă pe an, cantitate care i-ar asigura necesarul de imunoglobulină. Asta înseamnă 5 donatori constanți care să doneze plasmă de 2 ori pe lună.
Lipsa tratamentului cu imunoglobulină este cauzată, în primul rând, de faptul că în țara noastră nu se colectează și nici nu se procesează plasma umană, în condițiile în care mii de români au nevoie de tratament.
Prin campania lansată luna aceasta de Asociația Română a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare, membrii asociației își doresc să sensibilizeze populația cu privire la nevoia mare de donator de plasmă.
Campania conține filmulețe cu pacienți în nevoie și poate fi găsită pe pagina de Facebook a ONG-ului.
Despre situația acestor pacienți ne spune Otilia Stângă, vicepreședintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare:
România este în continuare una din puţinele ţări din Europa care nu colectează plasmă în vederea fracţionării. Deci nu respectă recomandările Comisiei Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii cu privire la autosuficienţa în ce priveşte terapiile cu medicamente derivate din plasmă umană. A fost unul dintre motivele pentru care pacienţii cu imunodeficienţă primară au avut de suferit în ultimii ani din cauza lipsei de imunoglobulină umană: neavând materie primă pe care să o dăm la schimb cu imunoglobulina şi oferind cel mai mic preţ din Uniunea Europeană, precum şi taxele mari, toate la un loc au condus la această lipsă a medicamentului.
De asemenea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că, consumul de imunoglobulină la nivel mondial va creşte accelerat, fiind tot mai multe afecţiuni în care poate fi folosită; şi astfel se preconizează că, undeva în anii 2030, aproape 40% din pacienţii care au nevoie de imunoglobulină nu vor mai avea acces la acest tratament, întrucât producătorii nu vor avea suficientă plasmă, suficientă materie primă ca să o producă.
Aşadar singura soluţie pe termen mediu şi lung din punctul nostru de vedere, pentru a garanta accesul pacienţilor români la tratamentele cu medicamente derivate din plasmă, este aceea de a colecta plasmă aici în ţară, de la donatori.
În lipsa tratamentului cu imunoglobulină, pacienţii cu imunodeficienţă primară dezvoltă în primul rând infecţii: unele mai uşoare, altele mai severe, dar oricare dintre ele pot până la urmă să conducă la deces.
Dacă nu vorbim de deces, pot să aibă alte urmări grave: o otită care poate să conducă la pierderea auzului, sau pot să-şi piardă pur şi simplu o bucată din plămâni, foarte multe efecte de genul acesta.
Medicamentele din plasma umană sunt esențiale pentru cei peste 8.000 de pacienți români diagnosticați cu boli rare. În România, niciunul dintre centrele de transfuzii nu este autorizat conform reglementărilor europene să colecteze plasma.
Autoritățile din sănătate au răspuns rapid în cazul campaniei Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că România va începe să colecteze plasmă înainte de finalul anului deoarece banii necesari înființării băncilor de plasmă, 15 milioane de lei, sunt disponibili la buget.
Ministrul Sănătăţii speră ca astfel vom reuşi să evităm o eventuală criză de imunglobulină, tratament vital, pentru pacienţii care suferă de imuno-deficiență primară.
Alina Nechita/Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.