Judecător orădean, în fața Inspecției Judiciare pentru abatere disciplinară
Articol editat de cristina.rusu, 10 iulie 2019, 11:14
Articol editat de cristina.rusu, 10 iulie 2019, 11:14
Judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor este cercetată disciplinar pentru modul în care a repartizat dosarele aflate în competența sa.
Avocatul Răzvan Doseanu a cerut Inspecției Judiciare să verifice modul în care se repartizează dosarele aflate în competența judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor.
Concret, Doseanu a arătat că, din decembrie 2017 până la data de 20.11.2018, când prin hotărârea Colegiului de conducere a mai fost desemnat un judecător de drepturi și libertăți, Crina Muntean era singurul judecător de drepturi și libertăți, aspect ce reprezintă o gravă neregularitate privind accesul la un proces echitabil.
Astfel, judecătoarea Crina Muntean de la Tribunalul Bihor este cercetată pentru că ar fi vrut să monopolizeze completele de judecători de drepturi și libertăți din cadrul instanței orădene, pe tot ce însemna autorizare de măsuri de supraveghere tehnică, arestări prevenive, percheziții etc.
Abaterea disciplinară pentru care Crina Muntean a ajuns, zilele trecute, în fața Inspecției Judiciare constă în încălcarea repartizării aleatorii a dosarelor și încălcarea dreptului la un proces echitabil. În plus, a afectat, în sens negativ, încrederea opiniei publice față de imparțialitatea actului de justiție.
Din rezoluția Inspecției Judiciare reiese că, în timpul anchetei, judecătoarea de la Tribunalul Bihor a folosit în apărarea sa o cerere de recuzare a unui procuror DNA.
În realitate, doamna judecător a urmărit excluderea unor judecători din activitatea de drepturi și libertăți. Dosarele trebuiau distribuite între toți judecătorii secției penale. Ea nu doar să nu le-a distribuit aleatoriu, dar i-a manipulat pe membrii Colegiului de conducere (care nu erau specializați în Penal) și nu aveau experiență.
Au fost induși în eroare și manipulați de doamna Crina Muntean, pentru ca ea să dețină monopolul asupra tot ce însemna această instituție a judecătorului de drepturi și libertăți. Din raport rezultă că apărarea ei e că a fost, la un moment dat, recuzată de un procuror DNA. Acest fapt nu este, evident, de natură să înlăture concluzia. Pe de o parte este irelevant (nefiind necesar pentru existența abaterii să existe o dirijare a dosarelor în interesul cuiva anume, fiind suficientă afectarea/inexistența repartizării aleatorii), pe de altă parte, este de remarcat că cererea de recuzare depusă de doamna judecător în apărare a fost motivată pe <> pe care l-ar fi formulat doamna judecător împotriva procurorului din cadrul DNA.
Astfel, cererea de recuzare nu dovedește decât existența unui eventual conflict între un judecator și procuror, neputând prezenta relevanță sub aspectul existenței abaterii disciplinare, a spus Doseanu, citând din raport.
Sesizarea formulată de Doseanu a fost admisă de Inspecția Judiciară, care a demarat acțiunea disciplinară față de Crina Muntean și a sesizat Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.
În varianta în care va fi găsită vinovată, judecătoarea Crina Muntean riscă să fie exclusă din magistratură.
Crina Dobocan
Foto: Facebook Răzvan Doseanu/Crina Dobocan
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.