Radio Cluj…la modă: Gala UAD – Expoziție aniversară, partea II
Articol editat de cristina.rusu, 11 iulie 2019, 06:00 / actualizat: 11 iulie 2019, 10:28
Articol editat de cristina.rusu, 11 iulie 2019, 06:00 / actualizat: 11 iulie 2019, 10:28
Continuăm astăzi turul nostru prin expoziția aniversară a Galei UAD Fashion Design, 25 de ani.
M-a bucurat enorm această inițiativă deosebită care ne-a adunat pe toți ca pe niște oi rătăcite, cu ghilimelele de rigoare, înapoi la izvoarele formării tale ca profesionist, pentru că dacă nu știați, pentru mine cuvântul cheie sau conceptul cheie este sămânța, aceea care s-a sădit în chiar primii ani de studenție și care crește și se dezvoltă ca un ditamai pom fructifer peste ani.
În 25 de ani de învățământ universitar au absolvit 700 de designeri vestimentari, iar noi continuăm să valorizăm brandurile străine.
Este pledoaria mea, sau unul dintre leitmotivele favorite de când am început să activez în acest domeniu. Investiția în designul românesc. Ține tot de o formă de educație să știm să valorizăm ceea ce se produce în țara noastră.
Cu toții am văzut etichetele de pe unele produse alimentare care își fac un titlu de glorie din a spune că este produs în România. La fel trebuie să se întâmple și în domeniul textil. Cele mai bune lecții le primim de la francezi și de la belgieni care au programe de susținere guvernamentală a școlilor ce îi pun altfel în lumină pe proprii lor absolvenți.
Dincolo de acest aspect etic, expoziția este o realizare foarte frumoasă din punct de vedere estetic, care vă poate satisface curiozitatea despre tot ce înseamnă un demers autentic de design, începând de la texturi, arhitecturi, structuri, țesături, cromatică și print, aplicații și broderii, aspecte inovatoare și neașteptate, pe scurt creativitate și know-how.
Prima sală în care pășiți este cea cu tradiție și inovație. Veți găsi și citi cu puțină atenție tot ceea ce presupune ideea de tradiție transpusă în cheia modernă a zilelor noastre. Materiale care amintesc de pânza fină în culori naturale, lâna aspră decodată în piese deconstruite cu linie modernă, sau arhitecturi voluminoase cu piele, dar și detalii de broderii cu mărgele sau paiete aplicate peste pănura groasă sau peste inuri delicate în culori închise, motive populare regăsite subtil în decorații. Pe pereți crochiuri și ilustrații de modă ce fac trimitere evidentă exact la tematica sălii.
Sala a doua vă întâmpină cu ideea de construcție și deconstrucție.
Japonezii sunt cei care au adus în prim-planul modei occidentale ideea deconstrucției ce oferea perspective inedite la acea vreme.
Ce se petrece cu o haină dacă nu este păstrată forma ei consacrată puteți vedea în multiple declinări tot aici. Propriu acestui concept este și uzitarea non culorilor, alb și negru, ca și tonalitățile neutre de gri, ecru, bej, grej. Piesele colorate și construite sunt contrapunctul binevenit ce vă invită la contemplare.
Sala a treia combină ideea de modă și artă, sau moda ca artă, sau arta pusă în slujba modei. Printuri digitale, broderii oversized, arhitecturi teatrale și colorate, la fel de bine ideea de androgin în modă, atât de actuală astăzi, culoare și texturi.
În ultima sală vă puteți întâlni cu sofisticarea modernă. În centrul sălii și centrul de atracție inerent sunt niște creații couture Jolidon care au beneficiat de creativitatea designerilor absolvenți ai UAD, fiind prezentate pe podiumurile de la Paris. Dar nu doar asta. Toată sala respiră sofisticare de la detaliile complexe de pe veșminte, la alegerea țesăturilor cu efecte speciale sau prelucrate chiar de către designeri și până la complicatele tăieturi en biais aduse în modă de celebra Vionnet, foarte greu de stăpânit ca tehnică.
Călina Langa, fashion designer
Foto: Călina Langa
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.