Totul despre Electric Castle 2019
Articol editat de cristina.rusu, 14 iulie 2019, 06:00 / actualizat: 14 iulie 2019, 8:27
Articol editat de cristina.rusu, 14 iulie 2019, 06:00 / actualizat: 14 iulie 2019, 8:27
Cea de-a șaptea ediție a festivalului Electric Castle va avea loc în perioada 17-21 iulie, pe domeniul Castelului Banffy din Cluj.
Headlinerii ediției sunt Florence and the Machine, 30 Seconds to Mars, Bring Me The Horizon și Limp Bizkit. Pe lângă artiștii internaționali, organizatorii au anunțat trupele românești care vor participa la ediția din acest an a festivalului.
Doina Borgovan a aflat mai multe despre festivalul Electric Castle de la directorul de comunicare, Andi Vanca:
Doina Borgovan: Să vorbim mai întâi despre invitaţii care vor urca pe scenă la Electric Castle.
Andi Vanca: Anul acesta am reuşit să avem un line-up foarte puternic, în primul rând pentru că am reuşit să ne sincronizăm cu turneele trupelor. E vorba de Florence and the Machine, care probabil că era cel mai aşteptat nume de către fanii Electric Castle. Mai e vorba de 30 seconds to Mars, Limp Bizkit, Bring me the Horizon şi foarte multe alte nume atât din străinătate cât şi din România.
Doina Borgovan: Este vorba de nişte nume foarte mari din sfera muzicală, pe care le cunosc nu doar cei care iubesc muzica Electric.
Andi Vanca: Este o preconcepţie că la Electric Castle ar fi vorba doar de muzică electronică. Noi vrem să arătăm că un festival cu un line-up eclectic şi foarte variat, cu o mulţime de genuri muzicale, e ceva la care oamenii participă mergând de la o scenă la alta şi descoperind tot felul de artişti care apar în festival, nu e doar muzică electronică. Avem anul acesta o mulţime de live-uri, în special pe mainstage.
Doina Borgovan: Mi se pare mie sau aveţi foarte multe doamne în line-up anul acesta?
Andi Vanca: Aşa s-a nimerit. E o discuţie acum la nivel european legată de egalitatea dintre genuri pe line-up-urile festivalurilor. E foarte bine că se creează diversitatea aceasta.
Doina Borgovan: Ce nume aduceţi din sfera muzicală românească?
Andi Vanca: În fiecare zi, mainstage-ul va fi deschis de un nume românesc, tocmai pentru a-i recunoaşte meritele şi a-i pune într-un context mai important cum e mainstage-ul de la Electric Castle. E vorba de Alternosfera, CTC, Şuie Paparude şi Loredana, care va fi probabil cea mai inedită prezenţă de anul acesta. Noi credem că Loredana este o parte a muzicii româneşti, a istoriei muzicii româneşti şi se va potrivi foarte bine. Avem dovada din anii trecuţi când le-am avut pe doamnele Mirabela Dauer şi Corina Chiriac, care au fost incredibil primite de către oameni.
Doina Borgovan: Este o altă idee preconcepută legată de Electric, că doar tinerii merg acolo.
Andi Vanca: La festival vin bunici, părinţi, mama vine în fiecare an! Nu e un festival doar al tinerilor, e un festival al unor oameni care vor să se bucure de o vacanţă la un castel, unde au muzică şi activităţi. Este loc pentru toată lumea.
Doina Borgovan: Este loc şi pentru copii?
Andi Vanca: În timpul zilei mai ales sunt multe familii cu copii care se relaxează sau participă la activităţi.
Doina Borgovan: Ce activităţi sunt în timpul zilei?
Andi Vanca: Avem multe zone noi anul acesta, dintre care cea mai importantă este zona de New Media (New Media Castle se numeşte). Este un nou model de a prezenta arta: dacă în trecut oamenii pictau pe pânză, acum ei încearcă să prezinte arta prin instalaţii digitale sau coding. Avem 8 artişti internaţionali din zona de New Media, fiecare cu câte o instalaţie. Instalaţiile vor fi construite în castel şi e interesant că sunt făcute special pentru castelul Banffy, sunt adaptate pe câte o cameră din castel. Deschidem şi etajul castelului tocmai pentru a-l prezenta şi a-l vedea oamenii mai bine. E greu de verbalizat, dar va fi foarte spectaculos vizual. New Media este un trend destul de important mai ales în State, există festivaluri speciale pe acest gen, cu expoziţii în hale sau în spaţii expoziţionale. Pe lângă New Media mai avem un patinoar anul acesta, făcut dintr-un material care imită gheaţa. Avem un cinema, avem zona Eco, unde vor fi tot felul de workshopuri în care le spunem oamenilor cum pot reutiliza plasticul şi încercăm să-i facem să fie conştienţi de importanţa lor în a recicla şi a avea grijă de mediul înconjurător. Mai avem zona Daisy Talks, în care tema discuţiei este The bit goes on. Avem invitaţi actori, oameni de televiziune care vin şi ţin un discurs de aproximativ 20-30 de minute. Sunt foarte multe activităţi pe lângă muzică şi asta încercăm să transmitem, că Electric Castle e mai mult decât un line-up.
Doina Borgovan: Mai aveţi o noutate anul acesta, persoanele cu deficienţe de auz se vor putea bucura de experienţa festivalului.
Andi Vanca: Vrem foarte mult să susţinem comunitatea din jurul festivalului. Cum spuneam mai devreme, Electric Castle este pentru toată lumea. Şi atunci am început să facem paşi mici în această direcţie, pentru a accesibiliza festivalul şi pentru persoanele cu deficienţe: fie că e vorba de deficienţe locomotorii sau deficienţe de auz. Anul acesta, pentru persoanele cu deficienţe de auz în primul rând vom avea o zonă specială în festival unde vor putea ajunge (ei vor avea intrare gratuită). La punctele de Info-point, la baruri şi la scena principală vor exista translatori. Iar pe scena principală o vom aduce pe Amber Galloway, care este probabil cea mai cunoscută interpretă care traduce melodiile în limbajul semnelor. E foarte interesant că a dezvoltat un limbaj care reuşeşte să transmită foarte bine şi emoţia; şi ea în sine devine efectiv un performance în cadrul unui concert. Ea va fi pe o platformă specială, o vom filma şi va fi după aceea proiectată pe o parte din ecrane pentru a fi văzută şi de persoanele cu deficienţe de auz. Va mai fi o zonă în festival care va fi o combinaţie de vibraţii prin care vom încerca să stimulăm alte simţuri pentru a le transmite experienţa de festival şi de concert.
Doina Borgovan: Este ediţia nr. 7 la Electric Castle. Mi se pare fascinant modul în care un eveniment de asemenea anvergură lasă urme în comunitatea în care are loc.
Andi Vanca: E şi o schimbare de mentalitate. La început oamenii au fost foarte sceptici când a apărut Electric Castle: nu ştiau la ce să se aştepte, va fi lume, va fi gălăgie, vor veni tot felul de străini în comunitatea lor. Dar au înţeles în final festivalul şi au reuşit să se adapteze, să fie o relaţie de simbioză între comunitate şi festival. Sunt cazuri de exemplu în care participanţii la festival vin în fiecare an la aceeaşi gazdă, s-a creat aşadar un moment în fiecare an de reîntregire a familiei, în care toată lumea se întâlneşte cu ocazia Electric Castle.Pe lângă festival, lucrurile au început să se dezvolte şi în restul anului, pentru că au apărut tot felul de mici afaceri conexe. E şi un motiv de mândrie pentru ei, pentru că până la urmă e un festival cu 50.000 de oameni pe zi. Festivalul este în continuare de foarte bun augur pentru comunitate.
Doina Borgovan: Dacă tot ai pomenit de gazde, vreau să vorbim de zona de camping, de corturi.
Andi Vanca: Anul acesta avem trei campinguri, unde vor sta undeva la 18.000 de oameni. Sunt mai multe variante: fie că oamenii vor veni cu corturile lor (apropo, dacă vor să facă asta ar trebui să se grăbească, pentru că se termină încet-încet biletele de camping), dar avem şi multe opţiuni de cazare pe care le oferim oamenilor, să le poată închiria, cu un confort în funcţie de ce-şi doreşte fiecare: căsuţe, corturi mai mari, căbănuţe de lemn ş.a.m.d. Cei care vor, pot sta şi la localnici; şi, o variantă pe care nu o recomand pentru că te deconectezi de festival, pot sta în Cluj-Napoca, să folosească autobuzele pentru a veni la festival.
Doina Borgovan: Puneţi la dispoziţie şi trenuri?
Andi Vanca: Da, avem un parteneriat cu CFR-ul, prin care toate trenurile ce trec prin Bonţida în timpul festivalului vor şi opri acolo, indiferent de rangul trenului. Vor fi, cred, 10-15 trenuri pe zi.
Doina Borgovan: Autobuzele de unde pornesc?
Andi Vanca: Autobuzele pleacă de la Sala Sporturilor şi de la Iulius; vor circula non stop. Anul acesta oamenii îşi pot cumpăra biletele şi online.
Doina Borgovan: Ce se aude de prognoza meteo?
Andi Vanca: Sincer, nu ştiu. Momentan pare ok, dar nici nu ştiu dacă mai contează. Oricum e interesantă discuţia despre ploaie pentru că, dacă stai să numeri, în 6 ani de Electric Castle, a plouat în 3 zile. Deci din 30 de zile de festival, 3-4 au fost ploioase. Dar s-a creat impresia că la Electric Castle tot timpul plouă. Şi dacă va ploua, noi suntem anul acesta foarte bine pregătiţi: în afară de main stage toate scenele sunt acoperite, avem multe zone acoperite, s-a dezvoltat parcul castelului şi s-au creat nişte alei largi, din pietriş, pe care oamenii vor putea circula.
Doina Borgovan / Andrea Nagy
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.