Sistemul informatic din sănătate, în colaps total!
În aceste condiții, medicii de familie amenință că nu vor semna noul contract de servicii cu Casa.
Invitată în această dimineață la Radio Cluj, vicepreședinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj, dr. Emiliana Costiug, spune că sistemul informatic e ”în colaps total”:
Articol editat de Andrei Cretoiu, 18 iulie 2019, 12:13
În această situaţie şi în acest ritm noi nici nu vom mai rezista. Suntem atât de stresaţi şi atât de bulversaţi, sunt colegi care trăiesc zi de zi cu teama că nu vor primi bani, că nici măcar nu au reuşit să raporteze serviciile de pe luna trecută! Cabinetul acela trebuie să funcţioneze, asistenţii medicali trebuie plătiţi, chiar dacă medicul mai aşteaptă pentru că el este reprezentantul legal. Sunt cheltuieli pe care noi nu avem de unde să le acoperim pentru că în principal fondurile unui cabinet medical de medicină de familie vin din contractul cu Casa de Asigurări. În aceste situaţii riscăm şi noi să falimentăm. Ca şi manager de cabinet prefer să am 5 consultaţii pe zi, 10 consultaţii pe zi plătite de pacient, să-i ofer toate cunoştinţele mele şi un serviciu de calitate şi să nu aştept acei bani de la Casa de Asigurări; şi probabil că aici se va ajunge. (dr. Emiliana Costiug, vicepreședinta Asociației Medicilor de Familie din Cluj)
Și la Bistrița, sistemul informatic de sănătate le creează mari probleme medicilor, farmaciștilor și mai ales pacienților, obligați să facă mai multe drumuri la cabinete, pentru a primi rețete compensate și gratuite.
De ce se blochează programul și ce soluții se întrezăresc a încercat să afle, la Bistrița, corespondenta RRA, Cristiana Sabău:
Am venit la consultaţie şi a picat sistemul, ori cine ştie ce. Şi apoi stăm ceasuri întregi până ne face o reţetă.
Nu ştiu ce facem, mergem şi ne cumpărăm medicamentele.
La capătul răbdării au ajuns şi cei 147 de medici de familie din Bistriţa Năsăud. Dr. Gabriel Munteanu, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie:
Fie nu merge cardul de sănătate, fie nu merge validarea unei reţete compensate, fie nu merge validarea serviciului pe care l-ai făcut tu ca medic de familie; şi fără această validare, nu-ţi recunoaşte activitatea şi nu eşti plătit. Ba mai mult, ai putea să ai surpriza că trebuie plăteşti tu tot ce ai făcut în cadrul acelui serviciu.
Preşedintele director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Bistriţa Năsăud, Camelia Ilişuan, spune că s-a găsit o soluţie:
Va fi emis un ordin al preşedintelui Casei Naţionale prin care, până la sfârşitul lunii, toată lumea poate să valideze când vrea, deci nu există timpul acela de 72 de ore obligatoriu. Lucrurile se vor aşeza încet-încet la normal.
Între timp, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate promite că va face investiţii în sistemul informatic şi că va angaja personal care să se ocupe de mentenanţa lui.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.